Foto: FoNet/AP

To ne čudi s obzirom na to da je zvanični Beograd pretenduje na titulu stabilizirajučeg faktora u regionu, na čemu predstavnici srpske vlasti stalno insistiraju u svojim izjavama.

Pens je na svečanoj večeri kojoj su prisustvovali predsednik i premijer Crne Gore Filip Vujanović i Duško Marković, zahvalio Crnoj Gori na vodećoj ulozi koju Crna Gora ima u odbrani stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana.

Dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije oglasio, na ove Pensove reči reagovao je potpredsednik Vlade i ministar spoljnih polsova Srbije Ivica Dačić koji je rekao da je to preterivanje.

„Uvažavamo Crnu Goru kao državu, ali veliko je preterivanje kada se kaže da Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti i bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana. Ako je to tako, neka onda ona rešava problema stabilnosti i bezbednosti“, rekao je Dačić.

I Milovan Drecun, poslanik SNS, za Danas kaže da je Pensova izjava tempirana politička izjava i poruka Rusiji.

– Jer je Crna Gora navodno bila pod pritiskom Rusije i kao odlolela tom pritisku i ušla u NATO, pa je otuda kao Crna Gora faktor stabilnosti. To je i poruka ostalim zemljam u regionu koje nisu članice NATO da ako uđu u orbitu Amerike postaju faktori stabilnosti. Jednostavno ta izjava nije utemeljena u činjenicama, jer je periferna zemlja na Balkanu, dok je Srbije u njegovom središtu – objašanjava Drecun.

On navodi i razloge zbog kojih je Srbija faktor stabilnosti i bezbednosti pa kaže da Beograd i nateže probleme i izazove rešava na diplomatski i miran način, od odnosa prema Kosovu, preko uloge stabilizirajućeg faktora nedavno tokom nemira u Makedoniji, preko rada na dobrosusedskim odnosima i eknomskoj saradnji i zajedničkim infrastrukturnim i svakim drugim projektima.

– Srbija ima i odlučnu saradnju sa NATO i najveći broj, 150, zajedničkih vojnih vežbi sa Amerikom i ostalim zemljama tog saveza. Sve to Srbiju čini faktorim stabilnosti koja ne dozvoljava da bude uvučena u konflikte – kaže Drecun.

Predsednik DS i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac za Danas kaže da je Crna Gora je uslakom u NATO postala država saveznica Sjedinjenih država i ostalih zemalja Zapada, a istovremeno je ona najdalje odmakla na evropskom putu.

– Zbog toga ne iznenađuju izjave koje idu u prilog teze koju je izneo potpredsednik Pens. Ne znam ko više može da veruje Vučiću kada govori o neslućenim uspesima Srbije na spoljnopolitičkom i ekonomskom planu. Izjava potpredsednika Pensa je jedna od izjava koja ga demantuje, kao i činjenica da je rast našeg BDP gotovo dva puta manji od evropskog proseka, iako Vučić tvrdi da je on veći od evropskog proseka. Hojt Ji, trenutno najviše pozicionirani službenik američke administracije koji se bavi regionom, na slušanju u američkom Senatu izjavio je da Stejt department još uvek ne može da preporuči i usmeri američke investicije prema Srbiji. Ovo je dovoljan signal i za sve ostale zapadne zemlje i za sve investitore. Crna Gora je stekla saveznike, dok rukovodstvo Srbije nema viziju i dalje luta pokušavajući da bude istok zapadu i zapad istoku, a u suštini sve više propada – zaključio je Šutanovac.