Već mesecima ne možemo da utvrdimo, a MUP se ne oglašava o tome, gde se trenutno nalazi 72.000 potpisa građana Srbije koje je Koalicija za slobodan pristup informacijama od javnog značaja u decembru prošle godine predala Narodnoj skupštini. Mi smo želeli da prikupljanjem potpisa pokrenemo inicijativu da Skupština što hitnije donese Zakon o klasifikaciji informacija i usvoji izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, objašnjava za Danas Zdenka Kovačević, predstavnica ove koalicije nevladinih organizacija i predsednica UO udruženja Sretenje iz Požege.

Kovačevićeva ističe da je Koalicija zahtevala od MUP-a Srbije, pozivajući se upravo na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, da im odgovori gde se trenutno nalaze potpisi građana, jer je upravo policija trebalo da proveri validnost tih potpisa. S obzirom na to da MUP nije odgovorio, žalili su se i povereniku za informacije Rodoljubu Šabiću.

– Planiramo da se obratimo i Vrhovnom sudu Srbije, ukoliko ne dobijemo odgovor policije u roku koji predviđa zakon – naglašava Kovačevićeva.

Prema njenim rečima, predlog izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja odnosi se na usvajanje amandmana kako bi se postigao što efikasniji sistem kažnjavanja onih državnih organa i institucija javne vlasti koji ne poštuju taj zakon. Do tada nadzor primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama neće biti efikasno regulisan.

– Neophodno je po hitnom postupku usvojti izmene Zakona, kako bi se obezbedili uslovi za puno ostvarivanje ustavnog prava građana na slobodan pristup informacijama, ali i kako bi se uspostavio efikasni mehanizam za otkrivanje i borbu protiv korupcije – naglašava Kovačevićeva.

 

Važnost zakona o klasifikaciji

Govoreći o predlogu zakona o klasifikaciji informacija, Zdenka Kovačevićističe da je suština da se jasno definiše šta je to službena, državna ili vojna tajna. Kao razloge za hitno donošenje ovog akta Kovačevićeva navodi bezbednosne i sigurnosne razloge, ali i sprečavanje zloupotrebe tajnih informacija. Takođe, kao razlog ističe neophodnost usvajanja evopskih standarda, ali i povezanosti sa zakonom koji reguliše oblast slobodnog pristupa informacjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari