Predsednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica primili su juče odvojeno članove porodice Simić iz sela Babin Most kod Obilića koji su posle dva prošlonedeljna pretresa kuće i privođenja zbog nelegalnog držanja oružja najavili da razmišljaju o iseljenju. Srećko Simić, koji je privođen u više navrata, tvrdi da ga je policija pretukla izjutra 6.

Predsednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica primili su juče odvojeno članove porodice Simić iz sela Babin Most kod Obilića koji su posle dva prošlonedeljna pretresa kuće i privođenja zbog nelegalnog držanja oružja najavili da razmišljaju o iseljenju. Srećko Simić, koji je privođen u više navrata, tvrdi da ga je policija pretukla izjutra 6. januara, a u kosovskoj policijskoj službi to demantuju. Simić je priveden kao mogući svedok ubistva pripadnika KPS Avnija Kosumija.
Tokom jučerašnjeg razgovora premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da napadi na tridesetočlanu porodicu Simić iz Babinog Mosta kod Obilića predstavljaju „najgrublju bestijalnu provokaciju i pokušaj etničkog čišćenja i iseljavanja Srba s Kosova“. Posle razgovora koji nije sniman, Koštunica je ocenio da napadi podsećaju na sukobe na Kosovu 17. marta 2004. godine.
– Videli smo kako je to izgledalo na širem planu 17. marta. To je zaista bio veliki projekat i niko ne može da me uveri da se tom prilikom nije radilo o jednom zaista dobrom organizovanom pokušaju isterivanja Srba s Kosova – rekao je premijer obraćajući se novinarima.
Koštunica smatra da „sada kada se približava trenutak kada bi specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari trebalo da predstavi svoj predlog o budućem statusu Kosova, neko opet nastoji da Srbi s Kosova počnu da se iseljavaju“.
– Mi ćemo preduzeti sve da se obezbedi valjano obezbeđenje porodice Simić i svih porodica koje žive u Babinom Mostu. I to činimo od ovoga časa – najavio je premijer, a prenosi njegova služba.
Koštunica je istakao da je najvažniji podatak da je reč o nevinim ljudima, što su potvrdili i oni koji su učestvovali u maltretiranju porodice Simić. Koštunica je naveo da svi oni koji su učestvovali u pretresanju kuće Simić i fizički napad na Srećka Simića, kao i oni koji su dali nalog za to, snose odgovornost. Prema njegovim rečima to će biti veoma opipljiv dokaz koliko makar i prividno međunarodna zajednica oličena u Unmiku i Kforu vodi računa o Srbima na Kosovu i Metohiji.
– Tih pedeset ljudi pripadnika KPS, koji su u uniformama tukli vezanog Srećka Simića, moraju odgovarati, kao i oni koji su dali nalog za to – rekao je Koštunica.
Razgovorima s porodicom Simić prisustvovala je i predsednica Koordinacionog centra Sanda Rašković Ivić.
Simići se nisu obraćali novinarima posle susreta s premijerom. Saopštenje posle prijema porodice Simić kod predsednika Srbije Borisa Tadića nije emitovano do zaključenja ovoga izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari