Vojni sindikat: Nismo u vanrednom stanju - imamo pravo na protest 1Foto: Fonet/Ministarstvo odbrane Srbije

Država nije proglasila vanredno stanje, ne nalazimo se u vanrednom stanju, što znači da pripadnici Vojske Srbije imaju pravo na protest.

Ovo je istakao u izjavi za Danas Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, upitan da li je pravi trenutak za pozivanje na protest, imajući u vidu poslednja dešavanja u vezi sa bezbednosnom krizom kako u Srbiji tako i u regionu.

Sagovornik Danasa ističe da su ta događanja zapravo samo politički marketing.

– Istina je da postoje određeni politički rizici u vezi sa izbegličkom krizom, ali nije uvedeno vanredno stanje. Građani mogu da budu spokojni u svakom trenutku, ali ako se bude nastavio trend urušavanja standarda vojske, mi nećemo imati snage da odgovorimo na neke buduće događaje koji bi mogli da predstavljaju pretnju po Ustav i bezbednost građana – ističe Novica Antić za naš list.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane predano radi na pogoršavanju stanja u Vojsci Srbije i to se, kako kaže, mora prekinuti.

– Oni govore kako nema para da se poveća standard u vojsci, a mi imamo gomilu dokaza za zloupotrebu sredstava i nenamensko trošenje novca – zaključuje Novica Antić za naš list, naglašavajući da za 27. novembar nije zakazan štrajk Vojnog sindikata već protest, što je bitna razlika koja državni zvaničnici namerno prećutkuju.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, za Danas objašnjava da ovaj sindikat ne poziva na štrajk, što znači potpuna ili delimična obustava rada, već samo na protestno okupljanje, mimo radnog vremena, što je zakonom dozvoljeno.

Inače, Vojni sindikat je zakazao okupljanje za nedelju – 27. novembar, na platou ispred zgrade Ministarstva odbrane. Ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova ne bude zabranilo zakazani protest, to će biti prvi put u istoriji da pripadnici Vojske Srbije održe protestni skup sa, kako kažu organizatori, zahtevima za poboljšanje socijalnog položaja zaposlenih i sprečavanje daljeg urušavanja Vojske.

– Najavljeni protest Vojske Srbije nema nikakvih dodirnih tačaka, ni na periferiji, sa aktuelnom situacijom u bezbednosnom smislu u državi i regionu. To je taj mehanizam kojim se vlast koristi – reći će, nije pravo vreme – pa, nikada nije pravo vreme za protest na koji su, čini se, izuzetno osetljivi. Jedno je kada poteze kritikujemo vi ili ja, to se ocenjuje kao napad na sistem, negativno delovanje, ali nešto je sasvim drugo kada ta kritika dolazi iznutra, iz sistema kojim Ministarstvo odbrane upravlja. Oni bi najviše voleli da se to ne čuje, jer to ima posebnu težinu – napominje Aleksandar Radić za Danas.

Prema rečima našeg sagovornika, situacija u vojsci je izuzetno teška i neophodne su promene, pre svega, u ispunjenju minimalnih materijalnih zahteva.

– Sindikat govori o vrlo lako proverljivim podacima, da imaju najniže plate, dnevnice, da je ulaganje u vojsku najniže u Evropi. Te egzaktne teme i podaci su vrlo bolni za Ministarstvo odbrane jer govore o njihovom lošem upravljanju i zato oni pokušavaju da na svaki način spreče te kritičke glasove iznutra – ističe Aleksandar Radić.

On zaključuje da, s obzirom na proklamovani i cilj i status vojne neutralnosti države, ulaganja u vojsku moraju biti veća nego u drugim državama koje su članice nekog saveza, jer „mi nemamo na koga da se oslonimo“.

Povodom najavljenog protesta Vojnog sindikata Srbije ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je da postoji zajedničko nastojanje da se materijalni položaj i uslovi rada u vojsci poboljšaju, ali da je to moguće učiniti samo prema realnim mogućnostima države i društva.

– Pripadnici Vojske Srbije moraju deliti sudbinu ostalih građana i prihvatiti činjenicu da se na unapređenju njihovog položaja sigurno radi, ali prema realnim mogućnostima i snazi privrede od koje zavise svi građani, pa i pripadnici vojske – kaže Đorđević.

On je istakao da protestni skup nije način da se iznudi nešto za šta u ovoj situaciji nema mogućnosti, kao i da će postupno poboljšanje životnog standarda i radnih uslova u vojsci ostati preokupacija Vlade, premijera i Ministarstva odbrane.

Đorđević: Bez prava na štrajk

– Kroz istoriju je bilo mnogo teških trenutaka, ali pripadnici Vojske Srbije, koji su uvek delili životne okolnosti sa svojim narodom, nikada nisu pristupali javnim protestima, tako da i najavljeni presedan na koji poziva Vojni sindikat ne treba da ima podršku pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije – rekao je Zoran Đorđević posebno naglašavajući da prema članu 14, stav 5 Zakona o Vojsci Srbije „profesionalnim pripadnicima nije dopušteno pravo na štrajk“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari