Vojni sindikat traži objašnjenje kako će se trošiti vojni budžet 1Foto: MOD

Vojni sindikat Srbije zatražio je danas od Ministarstva odbrane da objasni kako će se konkretno trošiti novac iz vojnog budžeta s obzirom da je za 2019. godinu odobreno više sredstava a da i dalje, kako tvrde u toj organizaciji, nema para za subvencionisanje stambenih kredita, naknada za topli obrok i regres i druge potrebe i rashode pripadnika oružanih snaga.

Od Sektora za materijalne resurse zatraženo je da odgovori koja intendantska, logistička, tehnička i borbena sredstva će se nabavljati za Vojsku Srbije u 2019. godini i u kojim količinama ali i podatak na kom sastanku u Generalštabu i kada je Ministarstvu odbrane dostavljen zahtev za nabavku i opremanje vojske.

„Da li je tačno da je Ministarstvo odbrane odbilo donaciju Rusije u sredstvima borbene tehnike – savremenim tenkovima ruske proizvodnje, zato što je Sektor za materijalne resurse na čelu sa pomoćnikom ministra odbrane Nenadom Miloradovićem, insistirao da se izvrši kupovina tenkova iz Evrope? Ako je ova informacija tačna, potrebno je da nas obavestite koji će evropski tenkovi biti kupljeni, ko je iz roda oklopnih i mehanizovanih jedinica i Generalštaba VS uputio zahtev ministarstvu da se takvi tenkovi kupe, i za čije potrebe, odnosno kad su ti tenkovi usvojeni i uvedeni u naoružanje – formaciju VS? Takodje, potrebno je da nas informišete koliko će trajati i koštati obuka posada za ‘evropske’ tenkove i koja je vrednost te nabavke?“, upitao je sindikat.

Sindikat je tražio informaciju o tome da li su delom budžeta za odbranu planirana i odobrena sredstva za razvoj naoružanja i vojne opreme i, ako jesu, koja se to sredstva i oprema razvijaju, kao i u kojim rokovima.

„Da li je Vlada Srbije donela zaključak o visini odobrenih finansijskih sredstava namenjenih razvoju i nabavkama naoružanja za potrebe Vojske Srbije? Ako jeste, kad se to desilo, na čiji zahtev, kojim zaključkom i šta je njegova sadržina? Da li je u toku 2018. godine Ministarstvo odbrane imalo odobrena i planirana sredstva za razvoj naoružanja i njihovu nabavku i u kom iznosu, te da li su sva ta sredstva utrošena kako je planirano?“, pitao je sindikat.

Takodje je zatražena informacija zbog čega na sajtu Ministarstva odbrane nema prikaza donacija posle 2016. gdoine, iako je više puta preko medija plasirana informacija da će Vojsci Srbije biti donirana razna tehnička i borbena sredstva poput aviona, oklopnih transportera Lazar i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari