Volfgang Petrič za DW: Rešenje za Kosovo bez Rusije i SAD 1Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Rešenje za Kosovo mora biti evropsko, ne bih voleo da su prisutni Vašington ili Moskva. Ali to takođe znači da interesi Evrope moraju biti u prvom planu – to obe strane moraju da shvate, kaže za DW Volfgang Petrič.

DW: Gospodine Petriču, komesar EU Johanes Han rekao je da je za rešavanje problema u odnosima između Kosova i Srbije u principu potrebna veća odlučnost. Za Srbiju je status Kosova problem. Kako može da se reši taj problem? Da li ste sigurni da bi to moglo da se reši u narednih nekoliko meseci?

Volfgang Petrič: Ja sam se pre skoro godinu dana, u proleće-leto prošle godine, veoma angažovao za približavanje ideji dvojice predsednika, koji su očigledno spremni na kompromis na jedan miran način, a time i na to da se veliki istorijski kompromis između Srba i Kosovara postavi na solidnu osnovu. Ne mislim da bi trebalo prihvatiti sve predloge…

Ali, Nemačka je odjednom protiv toga da se određene stvari sada regulišu – mada je predstavnik Berlina od početka bio u timu Federike Mogerini i očigledno podržavao njenu strategiju. A onda iznenada Nemačka, gospođa Merkel, kaže: Mi to ne nećemo.

Moram da Vas prekinem. Vi kažete da postoje ideje obojice predsednika koje biste podržali, ili tako nešto… Međutim, javnost nema jasnu predstavu o tome šta znači ta ideja. Da li je to zapravo podela Kosova ili je to neka vrsta razmene teritorija? O čemu se tu radi?

To je nažalost problem, to što javnost nije uključena. Smatram da je to veliki problem Brisela, Beograda i Prištine. Mislim da bi Brisel posebno bio u poziciji da vodi otvoreni dijalog o opcijama i mogućnostima za postizanje kompromisa. Baš zato što je u Briselu očigledno odlučeno da nema crvenih linija, da je moguća i razmena teritorija, trebalo bi da se igra otvorenim kartama. Ne mislim da je to najbolje od svih rešenja, ali u okolnostima koje sada prevladavaju, nema najboljeg rešenja. Uvek postoje samo teški kompromisi koje bi trebalo dogovoriti kako bi se situacija konačno smirila. Jer, vidite šta se sada dogodilo i kako brzo emocije ponovo mogu da dovedu do usijanja. To ovako ne može da nastavi.

Intervju u celosti pročitajte na portalu Dojče velea.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari