Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik izjavila je u petak u Beogradu da je Srbija ostvarila veliki napredak u odnosima sa susedima i u saradnji u borbi protiv trgovine narkoticima, terorizma i organizovanog kriminala.

Meri Vorlik je na proslavi američkog praznika Dana nezavisnosti, 4. jula, rekla da u suočavanju sa globalnim izazovima SAD na Srbiju sve više gledaju kao na „svog ključnog partnera“.

– Tokom mog kratkog boravka ovde, bila sam svedok velikog napretka u naporima Srbije da razreši dugogodišnja otvorena pitanja sa susedima, da proširi doprinos međunarodnim mirovnim misijama i da sarađuje sa zemljama u regionu i svetu u borbi protiv trgovine narkoticima, terorizma i organizovanog kriminala – rekla je Vorlikova.

Dan nezavisnosti, 4. jul, u SAD se obeležava u znak sećanja na dan kada je 1776. godine na kongresu u Filadelfiji potpisana Deklaracija o nezavisnosti.

– I danas, posle 234 godine, Amerika nastavlja da brani vrednosti utkane u Deklaraciju nezavisnosti, vrednosti prema kojima su svi ljudi jednaki i stvoreni sa određenim neotuđivim pravima među kojima su pravo na život, slobodu i potragu za ličnom srećom – rekla je Vorlikova na proslavi u rezidenciji američke ambasade.

Ona je rekla da čestita Srbiji na uspesima i opredeljenosti ka partnerstvu sa SAD i zajedničkoj posvećenosti idejama demokratije, slobode i vladavine prava.

– Pozivam vas da mi se pridružite u proslavi 234. godišnjice SAD, evropske budućnost Srbije i dugoročnog partnerstva između SAD i

Srbije – rekla je ambasadorka Vorlik.

Prijemu u rezidenciji ambasadora SAD u Beogradu prisustvovali su predstavnici verskih zajednica, među kojima i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, diplomatskog kora, političkog, javnog i kulturnog života u Srbiji.

Prijemu je prisustvovalo nekoliko članova Vlade Srbije, ali za razliku od prethodnih godina proslavi američkog Dana nezavisnosti nisu prisustvovali predsednik i premijer Srbije.

Fotografije sa prijema , možete da pogledate ovde

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari