Samo jedan dan skupštinskog zasedanja državu košta 4.990.000 dinara. Najveći deo odlazi na plate poslanika i njihov prekovremeni rad. Osnovica za mesečnu platu poslanika, bez obzira na to da li radi, iznosi 75.000 dinara, ali na to se dodaju oko 30.000 dinara paušala, zatim dnevnice i nadoknada za službeno putovanje. S obzirom na to da je prosečna plata u Srbiji nešto niža od 33.000, poslanici dobijaju više od tri prosečne plate. Parlament, dakle, mora da počne da radi posao koji mu je Ustavom poveren i za koji je veoma dobro plaćen, ističe se u pismu koje je grupa nevladinih organizacija uputila juče predsednici Narodne skupštine Slavici Đukić-Dejanović.

NVO ističu da činjenica da je u periodu od jula do decembra 2008. usvojeno manje od trećine neophodnih zakona uverljivo svedoči o neefikasnosti rada parlamenta.

„Zahtevamo od najvišeg predstavničkog tela da prestane da ponižava građane Srbije i troši ogroman novac poreskih obveznika na nerad i javašluk. Vreme je da kažemo Dosta!’ takvom bahatom, neodgovornom, nemoralnom i necivilizovanom ponašanju. Vreme je da tražimo od poslanika da rade posao za koji su ih građani Srbije izabrali. Upozoravamo da se u periodu nadolazeće krize i neizvesnosti, predstavnici naroda mogu suočiti s narastajućim nezadovoljstvom građana zbog ovakvog neodgovornog ponašanja prema interesima onih čijim su glasovima i voljom dospeli u skupštinske klupe. Čast izuzecima od kojih očekujemo da nas podrže u interesu svog ličnog ugleda i ugleda parlamenta, a pre svega u interesu građana koji se već osam godina nedvosmisleno izjašnjavaju za nastavak evropskih integracija“, poručili su novosadski Centar za regionalizam, Evropski pokret u Srbiji, Građanske inicijative, Helsinški odbor, Komitet pravnika za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Otvoreni licej i Centar za civilno-vojne odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari