Istoričarka Latinka Perović je najavila da bi do kraja 2013. trebalo da budu spremna za objavljivanje izabrana dela Zorana Đinđića, kako bi na jednom mestu bila sva građa njegove filozofske i političke. „I kada je bio premijer, nema u političkoj istoriji Srbije čoveka koji je tako delovao, svakoga dana je nešto pisao i analizirao i sve to treba da bude dostupno“, kazala je Perović.

Profesor Zagrebačkog univerziteta Žarko Puhovski je podsetio na jaku vezu Zorana Đinđića s nemačkom kulturom i naukom. „Sredinom osamdesetih godina Đinđić je imao veći ugled u Zagrebu nego u Beogradu, gde je malo ko razumeo to što je on pisao“, naveo je Puhovski. Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Molnar istakao je da se ubijeni premijer u svojim naučnim radovima više bavio samim narodom, nego institucijama, jer je smatrao da je upravu u narodu i uzrok i rešenje svih problema.

Skup „Političko i teorijsko nasleđe Zorana Đinđića“ zajedno su organizovali FPN, Fondacija dr Zoran Đinđić i Udruženje za političke nauke Srbije, a prisustvovala je i supruga ubijenog premijera Ružica Đinđić.

Nova knjiga

Nova knjiga iz edicije „Izabrana dela Zorana Đinđića“ predstavljena je juče u Narodnoj biblioteci Srbije. Knjiga „Politika i društvo. Rasprava, članci i eseji“ četvrta je iz edicije njegovih dela, a pripremila ju je Latinka Perović. Izdavači su Narodna biblioteka i Fondacija Zoran Đinđić.