Javnosti nije dovoljno poznato naučno, teorijsko i filozofsko delo Zorana Đinđića, iako su upravo u tim spisima precizno uočeni uzroci mnogih od aktuelnih problema u Srbiji, ali i modeli za njihovo rešavanje, saglasni su učesnici naučnog skupa „Teorijsko i političko nasleđe Zorana Đinđića“, koji je juče održan na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Istoričari, filozofi i politikolozi su naglasili da je važno da i građanima i naučnicima Đinđić bude poznat i kao politički mislilac, a ne samo kao politički praktičar.


Istoričarka Latinka Perović je najavila da bi do kraja 2013. trebalo da budu spremna za objavljivanje izabrana dela Zorana Đinđića, kako bi na jednom mestu bila sva građa njegove filozofske i političke. „I kada je bio premijer, nema u političkoj istoriji Srbije čoveka koji je tako delovao, svakoga dana je nešto pisao i analizirao i sve to treba da bude dostupno“, kazala je Perović.

Profesor Zagrebačkog univerziteta Žarko Puhovski je podsetio na jaku vezu Zorana Đinđića s nemačkom kulturom i naukom. „Sredinom osamdesetih godina Đinđić je imao veći ugled u Zagrebu nego u Beogradu, gde je malo ko razumeo to što je on pisao“, naveo je Puhovski. Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Molnar istakao je da se ubijeni premijer u svojim naučnim radovima više bavio samim narodom, nego institucijama, jer je smatrao da je upravu u narodu i uzrok i rešenje svih problema.

Skup „Političko i teorijsko nasleđe Zorana Đinđića“ zajedno su organizovali FPN, Fondacija dr Zoran Đinđić i Udruženje za političke nauke Srbije, a prisustvovala je i supruga ubijenog premijera Ružica Đinđić.

Nova knjiga

Nova knjiga iz edicije „Izabrana dela Zorana Đinđića“ predstavljena je juče u Narodnoj biblioteci Srbije. Knjiga „Politika i društvo. Rasprava, članci i eseji“ četvrta je iz edicije njegovih dela, a pripremila ju je Latinka Perović. Izdavači su Narodna biblioteka i Fondacija Zoran Đinđić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari