Skupština Srbije će tokom sledeće nedelje konstatovati ispunjenost uslova za starosnu penziju republičkom tužiocu Slobodanu Jankoviću i okružnom tužiocu Milovanu Božoviću. Za v. d. republičkog tužioca kandidati su Đorđe Ostojić ili Jovan Krstić, obojica zamenici republičkog tužioca, koji ispunjavaju uslove za tu dužnost, saznaje Danas.

Skupština Srbije će tokom sledeće nedelje konstatovati ispunjenost uslova za starosnu penziju republičkom tužiocu Slobodanu Jankoviću i okružnom tužiocu Milovanu Božoviću. Za v. d. republičkog tužioca kandidati su Đorđe Ostojić ili Jovan Krstić, obojica zamenici republičkog tužioca, koji ispunjavaju uslove za tu dužnost, saznaje Danas. Njih će predložiti Visoki savet pravosuđa. Još se ne zna ko će biti predložen na mesto okružnog tužioca.
Novi republički tužilac će, između ostalog, imati obavezu da odluči i o specijalnom tužiocu za organizovani kriminal. Naime, Slobodanu Radovanoviću mandat ističe 22. juna, a novi republički tužilac mandat može da mu produži za još dve godine, ili da imenuje novog specijalnog tužioca. Ukoliko Radovanoviću ne bude produžen mandat verovatno će biti vraćen na dužnost koju je obavljao pre postavljenja u Okružno tužilaštvo u Kragujevcu.
Kako Danas saznaje, iako postoji ozbiljan kandidat za mesto specijalnog tužioca za organizovani kriminal pitanje je da li posle svih pokrenutih istraga koje je u poslednje vreme pokrenuo Radovanović nekome drugom dati da završi njegov započeti posao, što mnogi stručnjaci ocenjuju gotovo nemogućim.
Đorđe Ostojić trenutno obavlja funkciju zamenika republičnog tužioca. Pre toga je bio v. d. republičkog javnog tužioca i to u vreme vanrednog stanja. Ostavku

je podneo, kako je obrazložio, „iz ličnih i profesionalnih razloga“. Razlog za njegovu iznenadnu odluku mnogi su videli i u činjenici da je na mesto ministra pravde u to vreme došao Zoran Stojković koji je u više navrata izjavljivao da bi trebalo ukinuti Specijalni sud, odnosno specijalna odeljenja okružnih sudova koja sude za organizovani kriminal i ratne zločine.
Dok je Ostojić bio na čelu RJT je podiglo 12 optužnica iz oblasti organizovanog kriminala, između ostalih i za ubistvo premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, kao i za ubistva još 34 lica. Pre imenovanja na mesto republičkog tužioca Ostojić je bio načelnik novosadskog SUP. Pod Ostojićevim vođstvom, mnogo pre ostalih u Srbiji, novosadska policija je započela oštar obračun s narko-mafijom. Ostojić je učestvovao u izradi Modela zakona o dosijeima Službe državne bezbednosti. Rođen je 1967. godine u Sremskoj Mitrovici, a završio je Pravni fakultet u Novom Sadu.
Jovan Krstić, zamenik republičkog tužioca, rođen je 1954. u Beogradu, gde je završio Pravni fakultet, bio je pripravnik pa potom zamenik tužioca u Prvom opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu. Član je Komisije za izradu zakona o javnom tužilaštvu i Komisije za pružanje međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima. Učestvovao je u izradi Zakona o sprečavanju pranja novca, u izmenama tog zakona i prenošenju krivično-pravnih odredaba u Krivični zakonik Srbije. Član je komisije za borbu protiv piraterije i zaštitu intelektualne svojine, predsedavajući je savetodavne grupe tužilaca zemalja jugoistočne Evrope.
Posle političkih promena u Srbiji oktobra 2000. srpsko pravosuđe došlo je u priliku da procesuira vinovnike krivičnih dela u oblasti bankarstva koja su izazvala hiperinflaciju i stradanje imovine velikog broja građana. Krstić je sproveo istragu koja je trajala više od šest godina i koja je otkrila šemu piramidalne štednje i način na koji je opsluživana ova šema. Pokrenuo je istragu protiv odgovornih lica u banci Privatne privrede iz Podgorice, Jugoskandik štedionici i Dafiment banci. Preživeo je atentat 6. oktobra 1998. u selu Opteruša kod Velike Foče. U vreme kada je ministar policije bio Vlajko Stojiljković otišao je na područje Kosova jer je, kako kaže, bio u sukobu zbog svog stava u predmetima privrednog kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari