Bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić izjavio je juče da je izjašnjavanje Vlade Srbije o tehničkom mandatu politička izjava koja pravno nije tačna, ali se ne može ničim sankcionisati.
Vučetić je agenciji Beta rekao da je Ustavom definisano da se čak i raspuštena Skupština sastaje i nastavlja sa radom kada se država nađe u nekim teškim, vanrednim okolnostima.

Bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić izjavio je juče da je izjašnjavanje Vlade Srbije o tehničkom mandatu politička izjava koja pravno nije tačna, ali se ne može ničim sankcionisati.
Vučetić je agenciji Beta rekao da je Ustavom definisano da se čak i raspuštena Skupština sastaje i nastavlja sa radom kada se država nađe u nekim teškim, vanrednim okolnostima. Prema njegovim rečima, kada narednih dana bude konstituisan novi parlament, obim mandata vlade zavisiće od toga u kojoj meri će joj nova skupština poveriti određene poslove.
– Po svoj prilici to bi trebalo da znači da do izbora nove, ova vlada obavlja one krupnije poslove na međunarodnom planu, koje joj ova skupština da u zadatak, što uključuje i učešće u pripremi platforme za pregovore u Beču o statusu Kosova – naveo je Vučetić.
Nova skupština, kako je rekao, odrediće i status pregovaračkog tima i same platforme, a vlada, kao i predsednik Republike, bi trebalo da daju puni doprinos u pripremi i realizaciji te platforme i formiranju pregovaračkog tima.
– Zbog stava o tehničkom mandatu, Vlada ne može biti smenjena niti u suštini ima ko da je smeni – rekao je Vučetić i precizirao da eventualno izglasavanje nepoverenja ne bi ni imalo svrhe, jer „svaka vlada, po Ustavu, obavlja svoje funkcije do izbora nove vlade“.
Vučetić je podsetio da po Ustavu, Vladi prestaje mandat samo u tri situacije – kad Vlada, odnosno njen predsednik, podnesu ostavku; kad joj je izglasano nepoverenje i kada je Narodna skupština raspuštena.
– Treba reći da se podrazumeva da u vanrednim situacijama od posebnog državnog i nacionalnog interesa, u kakvim se sada nalazi Srbija, to pravilo – da je vlada tehnička – ne treba, niti u principu može da važi – dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari