VUČETIĆ: Dosadašnji predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić podseća za Danas da rokovi nisu toliko važni, koliko je važno doneti zakone.
– Sve to može se odraditi ako bude uslova, odnosno ako ne bude ugrožena teritorijalna celovitost zemlje. Bilo bi neobično da imamo problem s Kosovom, a da se u zemlji bavimo izborima samo zbog toga što to propisuje Ustavni zakon – smatra Vučetić.

VUČETIĆ: Dosadašnji predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić podseća za Danas da rokovi nisu toliko važni, koliko je važno doneti zakone.
– Sve to može se odraditi ako bude uslova, odnosno ako ne bude ugrožena teritorijalna celovitost zemlje. Bilo bi neobično da imamo problem s Kosovom, a da se u zemlji bavimo izborima samo zbog toga što to propisuje Ustavni zakon – smatra Vučetić. On dodaje i da poslanicima ukoliko zakasne s donošenjem zakona ostaje mogućnost da promene Ustavni zakon, za šta je potrebna dvotrećinska većina u Skupštini. Tako bi, kako kaže, izbori mogli da se raspišu u junu ili septembru sledeće godine.
– Teorijski, pravno gledano, izbore je moguće raspisati iako nisu doneti svi zakoni iz predviđenog seta, ali to ne bi bilo pravno valjano, prekršio bi se Ustavni zakon. Ne verujem da će iko preuzeti takav rizik, jer bila bi to velika pravna i politička kriza – ističe Vučetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari