Vučić Albancima: Razgovaraćemo kad se upristojite 1Foto: Printskrin Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je kao „pričanje gluposti“ najavu kandidata za premijera Kosova Aljbina Kurtija da će ako ukine takse uvesti recipročne mere Srbiji i poručio kosovskim Albancima „da se upristoje, da povedu računa i shvate da ne mogu da nas maltretiraju“ jer, kako je dodao „ne zavisimo mi od vas nego vi od nas“.

Gostujući na televiziji Pink Vučić je Albancima poručio da „prestanu da lažu o trovanju, da prestanu da maltretiraju srpski narod na Kosovu i kada se upristoje da kažu da žele razgovor, razgovora će biti.“

Predsednik Srbije je istakao da neće da laže narod i da kaže da je Kosovo deo Srbije, ali „nije celo naše, ali nije ni njihovo“, a da kompromis nije da Srbija sve izgubi, a da Albanci sve dobiju.

Komentarišući izjavu lidera Pokreta za preokret Janka Veselinovića da ne sme da kaže Kurtiju da po Ustavu Srbije Kosovo nije država, Vučić je rekao da sme da kaže, i da je srpska država nezavisna i da donosi odluke u interesu naroda nezavisno od velikih sila.

On je rekao da je „u vreme Vučića 13 država povuklo priznanje Kosova a četiri priznale, dok je za vreme prethodne vlasti 89 država priznalo Kosovo“.

Vučić je ponovio kritike na račun prethodne vlasti, koja, kako je rekao, nije izdala ni saopštenje kada je Kosovo proglasilo nezavosnost.

Trovanje je izmišljeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće odustati od insistiranja na sveobuhvatnoj istrazi o navodnom trovanju članova Centralne izborne komisije Kosova kovertama sa glasovima iz centralne Srbije.

„Nećemo da zaboravimo tu priču, hoćemo da vidimo ko je otrovan i kakvi su to srpski teroristi“, izjavio je Vučić tokom gostovanja na televiziji Pink.

On je ocenio da je to trovanje izmišljeno jer kosovski političari „ne znaju šta će sa sobom“.

„Trenutna vlast bi da kupi vreme kako bi se desila viša sila da oni ostanu na vlasti, a ovi drugi žure da vladaju“, dodao je Vučić.

Kako je kazao, aktuelna Priština je nervozna zbog rezultata Srpske liste.

Odgovor ambasade Velike Britanije predstavlja dvostruke aršine

Aleksandar Vučić ocenio je danas da fotografisanje ambasadora Velike Britanije sa predsednikom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijom ispred zastave Albanije i njihov stav o tome predstavlja dvostruke aršine.

„Zamislite da je Milorad Dodik okačio srpsku, ili bar zastavu Dombasa, da li bi se tada slikao britanski ambasador s njim“, upitao je Vučić tokom gostovanja na televiziji Pink.

Kako je kazao da je sve razumeo iz zvaničnog odgovora ambasade Velike Britanije.

„Ponosni smo što smemo narodu da kažemo istinu, da odogovorimo na civilizovan način“, dodao je on.

Aljbin Kurti je povodom Vučićevog pitanja ambasadi Velike Britanije kazao da ne bi trebalo da komentariše nacionalne simbole Albanaca, na šta je Vučić odgovorio da će sve da komentariše.

„Kurti je pomislio da je mnogo važan. Ne, nego ćeš ti (Kurti) da mi zabraniš, ti si bog otac pa ćeš da mi zabraniš“, istakao je Vučić.

Vučić je na Tviteru pitao ambasadora Velike Britanije na Kosovu Nikolasa Abota o zastavi pod kojom je bio na jednom sastanku sa Kurtijem.

Britanska ambasada je u odgovoru na pitanje Vučića poručila: „Ne biramo mi kako naš sagovornik, u partijskom svojstvu, uređuje svoje prostorije“, a Vučić je zahvalio zbog „jasnog odgovora“ i dodao: „Svi smo sve razumeli“.

Srbija nastavlja ka EU, ali ne dozvoljava da joj se ugrozi prijateljstvo sa drugim zemljama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da će Srbija nastaviti put ka Evropskoj uniji jer je to „pametna i mudra odluka“, ali da nikome „nećemo dozvoliti da ugrozi prijateljstvo“ sa Rusijom, Kinom, Japanom i Turskom.

Vučić je, tokom gostovanja na televiziji Pink, kazao da je 67 odsto trgovinske razmene sa Evropskom unijom, da je najveći izvoz, ali i da najveći broj investicija dolaze iz EU.

On je dodao da će Srbija istovrememo graditi prijateljstva i ostati u „dobrom odnosu sa svima“.

Komentarišući izjavu Madjarskog premijera Viktora Orbana da će, ukoliko Turska pusti izbeglice, silom braniti madjarsku granicu sa Srbijom, Vučić je rekao da će ukoliko se to desi „i Srbija sačuvati svoju granicu“.

On je dodao da u tom slučaju odluku neće donositi bez konsultovanja sa svojim evropskim partnerima.

Vučić je kazao da smatra da u tom slučaju treba da imamo human odnos prema izbeglicama, ali da čuvamo svoje interese i dodao da „ljudi ne treba da brinu“.

Vučić: Vesićevu knjigu palili članovi SZS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su četiri osobe koje su palile knjigu zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića „svi iz Saveza za Srbiju (SZS), koji su do sada bili na najmanje 15 skupova“.

Gostujući na Pinku Vučić je rekao da nadležni ispituju taj slučaj, ali da on zna da su sva četvorica iz SZS-a i da će, kad budu izneti dokazi, svi videti da je SZS spinovao da je paljenje knjige namešteno.

Vučić je ponovio da je ovakav čin prvi posle nacističkih protesta protiv Jevreja i Haradinajevog paljenja srpske robe.

Dodao je da bi „oni ubili Vesića da momci koji su ga čuvali nisu bili jači“ i pozvao predstavnike opozicije koji prete Vesiću da ga ostave na miru i da slobodno udare na nekog jačeg.

„Dođi meni lupi vaspitnu umesto Vesiću, nađi jačeg od sebe“, poručio je Vučić opozicionaru čije ime nije rekao, već samo da je, kako tvrdi, „povezan sa narkomanijom i kriminalom“.

Vučić je rekao da će srpsko tužilaštvo ispitati tvrdnje lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića da mu je neko nudio mito da izađe na izbore, ali je dodao da „tužilaštvo ne može da ga nađe na Baliju“.

Predsednik je osudio i uvrede na Tviteru na račun voditeljke emisije Upitnik na RTS-u Olivere Jovićević i rekao da je sramota da „majku devojčice od 19 godina“ neko nazove prostitutkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari