Vučić: Apsolutno poštovanje Dejtona, zabrinuti smo zbog čestih pretnji ratom 1Foto: BETA/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da je stav Beograda „apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma“ i očuvanje Republike Srpske (RS), na način koji je predviđen u tom mirovnom sporazumu, i dodao da je očuvanje mira od suštinskog značaja i za narod Srbije i za narod RS.

Nakon sastanka sa rukovodstvom RS u Beogradu, Vučić je rekao da ga je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik obavestio o problemima i onome što on smatra kršenjem Dejtonskog sporazuma na štetu RS, i da je sa njim imao razgovor i u četiri oka.

„Mislim da ne moram da govorim koliko nam je stalo ne samo do dobrih odnosa sa RS, nego i do RS uopšte. Rekao sam da je moj stav apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma. Očuvanje mira i stabilnosti je od suštinskog značaja za Srbiju i za RS. Na pretnje ratom moramo da odgovaramo mirno, strpljivo i trpeljivo. Mi ne smemo da učestvujemo u toj igri, nego da poštujemo sporazume koje smo potpisali“, izjavio je Vučić.

On je rekao da je zabrinut zbog izjava onih koji često prete ratom, ali da se nada da nikome neće pasti na pamet da to i sprovede, dodavši da Srbija nikada više neće dozvoliti progon ili pogrom srpskog stanovništva.

Govoreći o saradnji Srbije i RS, Vučić je rekao da će biti nastavljena najbliža saradnja u oblastima ekonomije, kulture i obrazovanja a da je dogovoreno i da se uspostavi zajednički praznik, odnosno „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, koji će se obeležavati 15. septembra u znak sećanja na proboj Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Vučić je najavio da će do kraja godine Srbija uputiti RS dodatnu finansijsku podršku, a da će o iznosu javnost biti obaveštena kada se to dogodi, i ponovio da je Srbija zainteresovana da postane vlasnik aerodromu Trebinju, i da upravlja njime.

Srpski predsednik je izrazio nadu da će prvi avion ka tom aerodromu poleteti do marta 2022. godine i da će taj projekat biti isplativ i dugoročno interesantan ne samo za Srbiju i RS, već i za deo Crne Gore.

„Razmatramo i opciju učešća u rekonstrukciji i renoviranju aeorodroma u Banjaluci, ali o tome ćemo kasnije. Planiramo zajedničku industrijsku zonu u pograničnom delu Srbije sa RS, odnosno u delu Ljubovija, Bratunac, Mali Zvornik, Zvornik, Sremska Rača i Bijeljina, a tamo ćemo i zajednički graditi autoput u dužini od 17 kilometara“, rekao je Vučić i dodao da je bilo reči i o zapošljavanju mladih.

On je dodao da su dogovorene brojne zajedničke aktivnosti po pitanju obrazovanja i očuvanja jezika i pisma i da je odlučeno da se ujednači školski program, da se sprovode zajedničke ekskurzije, da se osnuje udruženje nastavnika srpskog jezika i istorije iz Srbije i RS, da se organizuju zajednička takmičenja učenika Srbija i Srpske i da se podstiču osnovne i srednje škole sa istim imenom da se pobratime.

Prema njegovim rečima, biće donet zakon o zaštiti srpskog jezika i pisma, kao i zajednička deklaracija o očuvanju jezika a da se uskoro planira i premijera igranog filma o zločinima u Jasenovcu.

„Pozvaćemo i reditelja Emira Kusturicu da napravi jedan drugi film na temu od fantastičnog interesa za srpski narod, koja povezuje Srbiju i BiH i mnogo toga oslikava i u današnjem vremenu. Spremni smo da preuzmemo najveći deo finansijskog tereta na sebe, naravno ako se o tome izjasni i Kusturica“, rekao je on.

Vučić je, takođe, ponovio da je dogovorena izgradnja zajedničkog Spomen kompleksa Donja Gradina kako bi se zaštitila istorijska istina i činjenice o ustaškim zločinima nad srpskim narodom u logoru Jasenovac.

Vučić: Niko nije pominjao temu BiH i RS u vezi sa sastankom u Vašingtonu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da niko nije pominjao temu Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u vezi sa sastankom predstavnika Beograda i Prištine početkom septembra u Vašingtonu.

„U Beloj kući će biti razgovori o ekonomskim temama vezani za saradnju Beograda i Prištine. Ne isključujem mogućnost da se pojave druge teme u vezi sa Beogradom i Prištinom, ali mi niko nije pominjao ništa o Bosni i Hercegovini“, kazao je Vučić nakon sastanka sa rukodstvom Republike Srpske u Beogradu.

Govoreći o vezi pitanja Kosova i Republike Srpske, Vučić je rekao da niko ne može da pruži odgovor prema kojim medjunarodnim i pravnim aktima Kosovo ima pravo na samoopredeljenje a RS ne, kao i da je to pitao neke evropske i svetske lidere.

„Jedan mi je rekao: ‘Aleksandre, sve si u pravu, ali okolnosti i raspored snaga ni tebi ni Srbiji ne idu u prilog’. Ono što sam zamerao mnogim našim liderima u prošlosti je to što nisu umeli da procenjuju medjunarodne okolonosti“, naveo je Vučić.

Govoreći o odnosima Beograda i Sarajeva, Vučić je ocenio da je važno da Srbi i Bošnjaci razgovaraju jedni sa drugima te da zato na najblaži način odgovara porukama iz Federacije.

„Jedino što mogu da kažem je to da neće biti novih ‘Oluja’, pogroma ‘srpskog življa’ i uradićemo sve moguće da se očuva Dejtonski sporazum i integritet Republike Srpske – baš kako je zacrtano u Dejtonskom sporazumu“, istakao je on.

Vučić je izjavio, da je Srbija u teškoj situaciji zu vezi s Kosovom, a da on misli da narod toga nije svestan.

Posle sastanka s rukovodstvom Republike Srpske, rekao je da ljudi ne razumeju ili se prave da ne razumeju šta se desilo 1999. i 2008. godine i da se varaju ako misle da takve stvari mogu da prodju bez posledica.

„Svi budite protiv mene, svi dodjite da me ubijete, da me sklonite odavde! Ljudi, to ne može! Zato je naša pozicija užasno teška. Ko god misli da je isto s Kosovom, kao što je bilo 91. i 95. – nije, a vi lažite sebe, lažite mene, lažite svakog od svojih! Ali, to mi nije bilo opredeljujuće u toj odluci da na najžešći način branim srpske interese na Kosovu i Metohiji, znajući šta smo sve izgubili“, rekao je Vučić u Predsedništvu.

Naveo je da je 1999. godine „proglašena delimična kapitulacija“, da je na proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. „loše reagovano“ i da je greška bilo pitanje Medjunarodnom sudu pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova.

„Mi smo uspeli da podignemo temu Kosova, iako znamo da je država gotovo u ćorsokaku i skoro bezizlaznoj situaciji“, ukazao je on.

Vučić je ponovio da je laž da će potpisati priznanje Kosova za šta sada samo „priprema teren“.

„Nisam nimalo uplašen za svoje mesto i nisam nikakav izdajnik kao što govore, uvek sam se borio srčano, i radom i energijom“, rekao je Vučić o sebi.

„Zamolio“ je ljude da budu „racionalni i realni, da shvate da postoje dvostruki aršini i da za Srbe pravde nema“, ali ukazao i da „nema kukanja, nismo bili cvećke i platićemo cenu za to“.

Vučić je gradjane pozvao da, ukoliko žele da im neko „priča bajke o Kosovu“, na sledećim izborima izaberu drugog predsednika.

Onima koji kažu da bi lako odbili sve ponude o Kosovu, poručio je da „odu da žive tri dana u Kačaniku“ pa da mu „jave kako im je bilo“.

Foto

Dodik: Devastacija prava RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari