Vučić: Balkan može biti snažan pokretač evropskog rasta 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da region Balkana vidi kao snažan pokretač budućeg evropskog rasta ali i dodao da Balkan može biti značajan faktor samo uz saradnju.

„Ako ne radimo zajedno, previše smo mali… , ako radimo zajedno tri puta smo jači, možemo donositi i bolje političke odluke za svoje zemlje kada razgovaramo sa EU i drugim akterima sa strane“, rekao je Vučić na panelu Petog regionalnog foruma mladih lidera na temu „Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti“.

Na onlajn panelu na kojem su učestvovali i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, Vučić je rekao da region Balkana ima velike mogućnosti i da može postati jedan od regiona sa najvećim BDP u Evropi.

Dodao je da treba koristiti prednosti koje pruža region poput zajedničkog tržišta i predložio pokretanje zajedničkih inicijativa za privlačenje stranih investicija.

„Ako sarađujemo, ako radimo zajedno, ako se trudimo… možemo mnogo toga da uradimo. Ekonomija je nešto što nas povezuje i što pre to shvatimo moći ćemo da pokažmo veću snagu…“, rekao je Vučić.

Vučić je ukazao i na neophodnost saradnje u drugim oblastima, poput zdravstva i izrazio nadu da će, posle dogovora o saradnji u borbi protiv kovida-19, pre Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji biti postignut sporazum o zdravstvenoj saradnji koji bi građanima Srbije, Albanije i Severne Makedonije omogućio da putuju bez PCR testa.

Takođe, dodao je, ta saradnja podrazumeva i razmenu medicinske opreme i drugog što je potrebno u borbi protiv kovida 19.

Ukazao je i na potrebu saradnje u oblasti obrazovanja, razvoju infrastrukture i trgovini, kao i podsticanju preduzetništva mladih.

Govoreći o evrointegracijama Vučić je rekao da su sve tri zemlje na evropskom putu, a da su dogovorene četiri slobode, dogovorene u okviru mini Šengena, osnova na kojima počiva Unija.

Ukazao je da u regionu postoji navika da se evropski put koristi kao izgovor za izbegavanje regionalne saradnje, ali i da je neophodno da se, i pored tog puta, radi na boljem životu, a najbolji način za podsticanje ekonomije i političke saradnje su, prema njegovim rečima, inicijative kao što je mini Šengen.

„Ako sami zakucamo na vrata EU oni ne moraju da ih otvore, ali ako više nas zakuca onda je to drugačije“, rekao je Vučić.

Na panelu je bio najavljen i predsednik Crne Gore Milo đukanović, ali je njegovo učešće otkazano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari