Vučić: Bez sastanka u Parizu smo u glibu 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ako sastanka u Parizu bude, Srbija će biti u teškoj situaciji, a ako ga ne bude u još težoj, „u još težem glibu“, ali da će u teškoj situaciji biti i ceo region.

Vučić je najavio da će u narednih deset dana razgovarati sa nekim od visokih funkcionera SAD i ukazati im kakvo je nasleđa ostavila administracija Bila Klinton i Medlin Olbrajt u regionu.

„Ponovo ću, u pisanom obliku pozvati Donalda Trampa da poseti Srbiju. Pokušaću da razgovaram sa nekim od najbližih saradnika i tražim podršku za kompromisno rešenje“, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija. On je dodao da je Amerika uz Kosovo i da će ga štiti, kao i Nemačka i zemlje Kvinte. „Utoliko je naš problem veći i teži. Jedna mala Srbija, kada je snažna, čvrsta, ima ugled, može da postiže ograničene, ali određene rezultate“, rekao je Vučić.

Upitan o Balkanskoj uniji, on je rekao da je Srbija uvek bila „za“ u smislu regionalne ekonomske zone, uklanjanja granica i bržeg protoka roba i usluga. Prema njegovim rečima, Balkanska unija je „spasonosno rešenje“ za Srbiju, ali i druge u regionu. On je rekao da se zemlje iz regiona „plaše Srbije kao nekog hegemona“ i da bi Srbija regionalnu zonu mogla da iskoristi za svoju dominaciju, dok Srbija samo hoće da normalno prolazi i trguje.

Vučić je upitao i o kakvoj se Balkanskoj uniji priča, kada su takse Prištine i dalje na snazi i onemogućena je slobodna trgovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari