Vučić bi četvrti put mogao da bude izabran za predsednika SNS 1Foto: BETA/ MILOŠ MIŠKOV

Izborna skupština Srpske napredne stranke najavljena je za kraj oktobra, ali za sada, kako navode u ovoj stranci, nema novih detalja.

Nema ni nagoveštaja ko bi mogli biti novi potpredsednici, niti da li će aktuelne zameniti neki mlađi kadrovi. Jedino što je izvesno je da bi Aleksandar Vučić, „pod pritiskom članstva“ i četvrti put mogao biti izabran za predsednika najveće stranke u zemlji.

Naprednjaci napominju da je „prirodno da na čelu stranke bude najbolji kojeg Srbija ima“, dok politički analitičari ocenjuju da je izborna skupština SNS zapravo poslednji trenutak da predsednik Republike Srbije ispoštuje Ustav i povuče se sa mesta predsednika stranke.

Bratislav Jugović, poslanik SNS kaže za Danas da će izborna skupština stranke, koja će biti održana na jesen biti prilika da se utvrde ciljevi budućeg delovanja, od kojih je jedan od najznačajnijih da SNS i kada ode u opoziciju treba da ostane najjača stranka na političkoj sceni, zato što svoju snagu crpi iz naroda.

„Zbog toga i postoji potreba da se pripremi nova generacija političara koja učešće u političkom životu Srbije ne doživljava kao poziciju za sticanje privilegija, već kao prepreku tajkunima i lažnoj eliti kojima je sticanje privilegija jedini smisao bavljenja politikom. SNS ne sme da se pretvori u Demokratsku stranku“, navodi Jugović i dodaje da će o predsedniku SNS odlučivati članstvo.

Na pitanje koliko je izvesno da Vučić ponovo bude izabran za predsednika SNS, sagovornik Danasa kaže da je prirodno da na čelu stranke bude najbolji kojeg Srbija ima i da je to nesumnjivo Aleksandar Vučić.

Naprednjaci tvrde da ne postoji ni jedan član SNS koji je za to da se Vučić , pred predsedničke izbore, povuče sa mesta predsednika stranke. Ističu i da nije tačno da Ustav onemogućava predsednika države da istovremeno bude i predsednik stranke. Njihovo mišljenje ne deli politikolog Cvjetin Milivojević, koji kaže da je izborna skupština SNS poslednji trenutak da predsednik Srbije podnese ostavku na stranačke funkcije.

„Postoji više razloga za to, a jedan je da bi Vučić, nakon podnošenja ostavke na mesto predsednika SNS napokon mogao mirno da se kandiduje za drugi predsednički mandat . Tako bi mogao da se predstavi kao predsednik svih građana, a ne kao predstavnik paravojske od 750 000 paravojnika stranke koja se zove SNS. Treći razlog za podnošenje Vučićeve ostavke na mesto predsednika SNS je da bi opozicija izašla na izbore“, ocenjuje MIjatović i dodaje da nakon eliminisanja Nebojše Stefanovića iz gradskog odbora SNS Beograda , a potom i procesuiranje njegove desne ruke Aleksandra Jovičića na neki način je počelo to kadrovsko pročišćavanje SNS koji bi trebalo da se desi na skupštini stranke .

Milivojević, međutim smatra da pročišćavanje nikada neće biti dovedeno do kraja, ukoliko i posle oktobra time bude komandovao predsednik Republike. On podseća da se predsednik Vučić zakleo na Ustavu, ali i da ga Zakon o predsedniku Republike i neke odredbe Krivičnog zakona o borbi protiv korupcije onemogućavaju da obavlja obe funkcije . Zato poručuje predsedniku da kao dobar pravnik, u pauzi čitanja Vebera i nekog drugog štiva prelista ponovo Ustav i zakone i priseti se nekih odredbi.

Boban Stojanović, politički analitičar, međutim, ne očekuje da se Vučić neće kandidovati za predsednika stranke, jer jepozicija predsednika stranke izvor moći u Srbiji.

„I njegova moć je u tome, a ne što je predsednik Republike. Posebno sada kada smo videli da SNS nije baš tako monolitan kako smo mislili. Vučić je iskoristio ostavku Nikolića i zacementirao svoj uticaj, pa je teško očekivati da će se odreći toga, bez obzira koliko god mislio da kontroliše process i ljude unutar SNS-a. Iako je to obećao milion puta, teško da će sam sebi polomiti granu moći na kojoj je“, smatra Stojanović.

Sagovornik Danasa je uveren da će skupština SNS poslužiti za konačni obračun sa ljudima Nebojše Stefanovića , ali i za kampanju pred predstojeće izbore.

„Poput Jovičića verovatno će još neki ljudi biti sklonjeni iz stranke, sa javnih funkcija, a neki će i u zatvor. Verujem da će sledeći korak u izopštavanju Stefanovića biti pokušaj uklanjanja sa pozicije člana predsednistva i uklanjanje svih njemu bliskih ljudi. Ali ne verujem da će se ići dalje od toga. Nakon narednih izbora će tek uslediti pokušaji da se on ostavi bez državnih funkcija“, zaključuje Boban Stojanović.

Luka Petrović zamenjuje Stefanovića?

Iako se o novim kadrovskim rešenjima do sada nije razgovaralo unutar SNS, sagovornici Danasa iz vrha ove stranke kažu da je velika verovatnoća da bi Stefanovića na mesto predsednika beogradskog odbora mogao da zameni Luka Petrović, član predsedništva SNS i koordinator za Istočnu Srbiju, koji važi za čoveka od poverenja Aleksandra Vučića i to nakon izborne skupštine. Petrović je vodio opštinski odbor naprednjaka na Starom Gradu, bio je zamenik predsednika IO SNS , kao i direktor Agencije za investicije i stanovanje pri Gradu Beogradu. Na neku novu funkciju, ističu naprednjaci, svakako bi mogao da računa i aktuleni predsednik Izvršnog odbora Darko Glišić , koji je „bio prvi u odbrani svog stranačkog vođe“, potom Vladimir Orlić, zamenik predsednika poslaničke grupe SNS, ali i poslanica Sandra Božić. Funkcioneri SNS koji su u izvršnoj vlasti, napominju naprednjaci, neće moći da računaju na stranačke funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari