Vučić: Borelj uskoro u Beogradu i Prištini 1FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzepom Boreljom, koji je najavio skoru posetu Beogradu i Prištini, kako bi lično sagledao mogućnosti za obnovu dijaloga, posle formiranja prištinske vlade.

Vučić je rekao da je Srbija, u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine neopravdanu i neodgovornu jednostranu meru uspostavljanja taksi na robu iz centralne Srbije, koja, osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz kabineta predsednika.

On je istakao da su takse u suprotnosti sa svim evropskim pravilima slobodnog protoka robe, kao i sa obavezama koje je Priština preuzela u okviru regionalne saradnje.

S tim u vezi je naglasio da je važno da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Borelj je pozdravio opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost. Dvojica sagovornika su razgovarali i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije, a Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja EU i da očekuje jasan strateški plan EU za proširenje i vremenski okvir za članstvo, odnosno jasan odgovor o svojoj budućnosti u EU.

Vučić je Borelju još jednom čestitao izbor na mesto visokog predstavnika i poželeo mu uspeh u radu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari