Vučić će se približiti Moskvi, ali neće "zahladneti" prema Erdoganu 1Foto: Beta/AP/Lefteris Pitarakis

Moguće je da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u pokušaju da se odupre novim priznanjima Kosova na svetskoj sceni, bliže “prikloniti” Rusiji, ali se neće ni “preterano” distancirati od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

To ocenjuju za Danas izvori iz diplomatskih krugova i stručnjaci za međunarodne odnose, komentarišući način na koji je Vučić javno reagovao na izjavu Erdogana da će raditi na tome da što više država u svetu prizna nezavisnost Kosova.

Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, kaže za Danas:”Predsednik Republike, Ustav Srbije, prava svih građana, teritoriju i sve državne resurse posmatra kao sopstveni kapital koji koristi kao žetone u svetskim igrama moći”.

-Ekološke standarde i zdravlje nacije Vučić je spreman da prepusti kineskim investitorima i Rio Tintu. Isto je i sa narodom na KiM – njihova sudbina za njega je samo žeton u učvršćivanju njegove moći, tvrdi Manojlović.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, treba očekivati da će od jeseni, moguće je već od septembra, Priština “iz sve snage” nastaviti da lobira na međunarodnoj sceni, kako bi Kosovo priznalo što više zemalja, i kako bi se učlanila u međunarodne organizacije. S druge strane, očekuje se da  će zvanični Beograd, predvođen Vučićem, nastojati da se odupre toj taktici, u čemu će se naročito oslanjati na Rusiju, a “u izvesnoj meri i na Kinu”.

U diplomatskim kuloarima se takođe spekuliše da kosovski premijer Aljbin Kurti “do daljeg” nije spreman na bilo kakve ustupke u Briselskom dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom “između ostalog i zbog toga što će u oktobru biti održani lokalni izbori na Kosovu, na kojima Samopredeljenje koje on predvodi želi da zaokruži svoju vlast”.

“Svaki sledeći susret Vučića i Kurtija pod okriljem EU do lokalnih izbora na Kosovu, biće uzaludan, jer Kurti neće biti spreman na dogovore koji bi u Prištini bili doživljeni kao ustupci Beogradu. Stoga, može se reći da Priština gura Beograd u još snažniji zagrljaj Moskve. Rusima ne odgovara postizanje rešenja za Kosovo, budući da bi time izgubili veoma važnu polugu uticaja na srpske vlasti“, tvrdi nezvanično za Danas predstavnik diplomatskih krugova sa Zapada.

Obaveze iz Bele kuće

Podsetimo, prema Vašingtonskom sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa, koje su septembra 2020. u Beloj kući potpisali predsednik Srbije i tadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti, Beograd se obavezao da na godinu dana obustavi kampanju za “otpriznavanje” Kosova, a Priština se, za uzvrat, saglasila da u istom roku ne pokušava da se učlani u međunarodne organizacije. Imajući u vidu činjenicu da se u međuvremenu promenio i predsednik SAD, odnosno da je Džozef Bajden zamenio Donalda Trampa, veruje se da će mnoge odredbe navedenog sporazuma, “pasti u vodu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari