Vučić: Činićemo sve da se ne ponovi 1991. 1Foto: Twitter

Komentarišući izjavu predsednika Srpske demokratske stranke Mladena Bosića da ga mnoge stvari koje se dešavaju u regionu podsećaju na 1991. godinu, premijer Srbije Aleksandar Vučić je kazao da će Srbija činiti sve da očuva mir i regionalnu stabilnost.

On je to rekao posle sastanka s hrvatskim članom predsedništva BiH Draganom Čovićem u zgradi Vlade Srbije.

„Istina je da mi imamo različite poglede na događaje iz prošlosti i teško ćemo ih menjati, ali upravo je zato važno da govorimo o odnosima u budućnosti“, rekao je Vučić, dodajući da se to postiže pre svega iskrenim razgovorom, ali i dobrom ekonomskom saradnjom.

Vučić je nakon sastanka izjavio da su zajednički izrazili nadu i uverenje da će srpsko-hrvatski odnosi biti ubuduće znatno bolji, te da suštinske prepreke za takav razvoj situacije na Balkanu ne postoje.

„Želimo dobre odnose između Srba i Hrvata“, ponovio je Vučić, primetivši da su takvi odnosi „uvek lekoviti“.

Naglasivši da će se dobra saradnja Srba i Hrvata u BiH nastaviti, Vučić je primetio da je to nešto „dobro i važno u vreme ne baš zavidne stabilnosti“.

„Nije ovo vreme u kom je Milošević uvodio sankcije Karadžiću, niti kada je Tadić pisao negativno o Dodiku“, kazao je Vučić i dodao da su Srbija i Republika Srpska u najboljim mogućim odnosima i tako će biti i ubuduće, kao i da Srbija poštuje integritet BiH.

Dodao je da se time dičimo i poručio da svako ko pomisli da može da gasi RS mora da zna da je to nemoguće.

„Nije ovo vreme podela na huškače i izdajnike“ među Srbima i njihovim političkim liderima, istakao je.

Premijer Srbije je izjavio da želi najbolje moguće odnose sa bošnjačkim predstavnicima u BiH, ali i ukazao da poverenje, iz više razloga, nije na najvišem nivou.

Čović je, povodom odluke predstavnika RS da održe referendum o Danu RS, ocenio da su o tom pitanju stvorene preterane tenzije, a da njega licno odluka nije iznenadila, te da očekuje da referendum bude održan.

On je, međutim, primetio da se 26. septembrea ništa neće promeniti, a na konferenciji za štampu posle razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem dodao je i da ga odluka o održavanju referenduma nije iznenadila te da očekuje da će biti održan.

„Stvorli smo preterane tenzije. I do sada sam imao stav da vlast u RS moze u skladu sa zahtevom građana donositi odluke, ali da one moraju biti saglasne sa odlukama Ustavnog suda i Ustavom“, naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari