Vučić: Čuo sam od Amerikanaca da je EU promenila stav 1Foto: Printskrin Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić isključio je mogućnost da Beograd prizna Kosovo u aktuelnim granicama i istakao da je malo verovatno da će to uopšte učiniti, ali je dodao da je čuo od Amerikanaca da je EU promenila stav i da bi od Srbije mogla tražiti priznanje.

„Do sada EU nije postavljala nikakve preduslove Srbiji. Mi smo, međutim, od Amerikanaca čuli da se to možda promenilo, ali želimo to da čujemo od naših evropskih partnera. Ne mogu da isključim da će EU tražiti priznanje, ali to do sada nije učinila“, rekao je Vučić za bečki Standard.

Na pitanje da li će Srbija ikada priznati Kosovo kao ravnopravnu članicu međunarodne zajednice, Vučić je odgovorio da je to za Srbe teško pitanje i dodao da je ideja EU bio model sporazuma dve Njemačke, bez formalnog priznavanja od Beograda, što bi bilo jednostavnije za Srbiju.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da bi to moglo biti učinjeno samo promenom granica ili razmenom teritorija, on je odgovorio da ne zna šta će se desiti, ali da se ne mogu zatvoriti vrata dijalogu, da obe strane moraju izgubiti, a ne jedna da dobije sve i priznanje i srpsku teritoriju i ljude. „Šta bismo mi dobili? Moguće članstvo u EU za 10 godina? I ko bi nam to garantovao? Da li bi to bila garancija kakvu je dobila Severna Makedonija, kojoj je bilo obećano otvaranje pristupnih pregovora?“, upitao je Vučić. Za nastavak dijaloga postoji samo jedan uslov, a to je da Priština ukine takse na srpsku robu i onda da se razgovara o svim stvarima, bez preduslova, rekao je Vučić, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari