– Diplomate najvažnijih zemlja EU i Zapada veoma su zabrinute jer ih je premijer SrbijeAleksandar Vučić vrlo neoprezno uvukao u unutarpolitička dešavanja u zemlji, tako što je ne navodeći državu pomenuo prvog sekretara jedne zapadne ambasade koji je, kako tvrdi premijer, zainteresovan za njegovo obezbeđenje, saznaje Danas iz izvora bliskih diplomatskim krugovima. Diplomate, kako kažu naši sagovornici, to smatraju neozbiljnim i neprihvatljivim i čak se i pitaju da li se premijer svojom retorikom možda vraća u devedesete.

Premijer je naime gostujući u ponedeljak uveče na RTS rekao da se posle napada na njega u Srebrenici glavni obaveštajac i prvi sekretar jedne zapadne ambasade više puta kod pripadnika Kobri otvoreno raspitivao za njegovo obezbeđenje. „Tokom moje posete migrantima na Železničkoj stanici, pitao je za moje obezbeđenje. Zašto im je to bilo važno ja ne znam. Neću otkriti iz koje zemlje dolazi taj obaveštajac jer želim dobre odnose sa njegovom državom“, rekao je Vučić. On je naveo i da je razočaran postupanjem pojedinih zapadnih diplomata u Beogradu.

Kako kažu naši sagovornici, nakon što je premijer izašao sa tvrdnjom da je jedan prvi sekretar zapadne ambasade zainteresovan za njegovo kretanje, više zapadnih ambasada je u komunikaciji oko ove tvrdnje. Prema rečima naših izvora, nikome nije jasno o čemu premijer priča, jer tačnost te informacije nije bilo moguće potvrditi. Izvori Danasa navode da se, ako je informacija netačna, zaista postavlja pitanje da li je ova vlada, na čelu sa premijerom, izašla iz retorike koja je dominirala devedesetih godina. Tačnije, kako prenose naši izvori, diplomate se pitaju, ako Srbija i njen premijer hoće u Evropsku uniju, i ako hoće početak pregovora sa EU o članstvu, odnosno otvaranje prvih poglavlja, zašto se u javnost izlazi sa takvim tvrdnjama koje zapadne diplomate smatraju neistinitim. Naši sagovornici pojašnjavaju da je ovo prvi put da su se te iste zapadne ambasade, koje pomažu Vučiću na putu ka EU, zapitale kuda ide premijer sa svojom retorikom, i da postavljaju pitanje da li se ide možda nazad u prošlost.

Izvori našeg lista objašnjavaju da je premijeru ostavljeno „da se igra sa tabloidima i poligrafima“, i to se smatra unutrašnjim pitanjem Srbije. Međutim, prema rečima naših sagovornika, uvlačenje zapadnih zemalja u ovakvu „igru“ je neozbiljno i neprihvatljivo.Prema saznanjima Danasa, strane diplomate se nimalo nisu uzbudile prošlog vikenda kada se pominjao državni udar i urušavanje Vlade, kao i poligrafsko testiranje premijera. Drugim rečima, diplomate se, kako ocenjuju naši sagovornici, ne uzbuđuju previše zbog toga što tabloidi bliski premijeru proganjaju ljude, uključujući i članove vlade, na primer ministarku Kori Udovički, ali smatraju da zapadne zemlje ne bi smele da se prozivaju u unutrašnjim prepucavanjima.

Kako saznajemo, ovim povodom zapadne diplomate najverovatnije neće kontaktirati sa premijerom, jer su posle ovakvog njegovog nastupa odnosi zahladneli. To, kako ocenjuju naši sagovornici, premijera i neće puno uzbuditi što diplomate prihvataju kao jednu u nizu činjenicau sklapanju prave slike prvog čoveka vlade Srbije.

Naši izvori su se dotakli i odnosa premijera prema šefu misije EU u Srbiji Majklu Davenportu, jer je posle premijerovog gostovanja na RTS postalo jasno da nešto nije u redu. Premijer je na pitanje kakav je njegov odnos sa zapadnim ambasadorima, odgovorio: „Ambasador SAD Majkl Kirbi je moj dobar poznanik, ne mogu da se pohvalim da mi je prijatelj, ali on je prijatelj Srbije“, rekao je Vučić. Sa šefom delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom rekao je da profesionalno sarađuje i da je to sve što može da kaže. „On radi svoj posao i ja sa njim profesionalno sarađujem“, rekao je premijer.

Sagovornici Danasa navode da je Vučićev odnos sa Davenportom postao ličan i nekooperativan, što dugoročno može biti loše za Srbiju. Poruka diplomata, kako saznajemo, jeste da bi premijermorao da nauči da razlikuje lično od profesionalnog. Da nešto ozbiljno nije u redu u odnosu premijera i Davenporta, osim izjave na javnom servisu, pokazuje i problem nastao početkom godine posle premijerove izjave da Davenport i EU plaćaju Balkansku istraživačku regionalnu mrežu (BIRN) da „govori nešto protiv vlade“. Iako su se sreli posle toga, premijer je ostao pri svojim tvrdnjama i naveo da će i dalje sarađivati sa šefom delegacije EU, jer je to, kako je naveo, njegova obaveza kao predsednika vlade.

Istim povodom, Vučić je oštro reagovao i na izjavu Maje Kocijančić, portparolke Federike Mogerini, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, koja je rekla da je EU veoma iznenađena tvrdnjama srpskog premijera. „EU snažno podržava nezavisno i hrabro novinarstvo i slobodu izra?avanja u Evropi i šire“, izjavila je Kocijančić. Posle ovoga usledio je novi odgovor Vučića u kojem je naveo da je zaprepašćen činjenicom da Maja Kocijančiću ime EU pokušava da ga ućutka i odlučno je odbacio njene neosnovane tvrdnje.

Srbija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i van nje, i ta sloboda izražavanja je osnovni princip demokratije, saopštio je Aleksandar Vučić.

„Upravo zato, zaprepašćen sam činjenicom da Maja Kocijančić u ime EU pokušava da me ućutka, da mi zabrani čak i da odgovorim na pitanje novinara“, istakao je Vučić.

„Svestan činjenice da sam samo običan predsednik Vlade jedne geografski male zemlje, a da su gospođa Kocijančić i gospodin Davenport veliki i važni funkcioneri EU, nisam ni pomislio da će samo jedan moj mali, obični odgovor novinaru na konferenciji za štampu izazvati takav bes moćnih i značajnih ljudi“, naveo je Vučić.

Premijer je upitao Maju Kocijančić i Majkla Davenporta da li oni zabranjuju predsedniku Vlade Srbije da odgovara na pitanja novinara i da li pokušavaju da mu zabrane da javnosti Srbije saopšti da oni koje oni plaćaju ne govore istinu. „I da li je sloboda svakojih reči dozvoljena vama, a sloboda istine i izražavanja istine nije dozvoljena nama običnim smrtnicima?“, upitao je Vučić.

Kirbi i Vučić

Mada je odnos premijera Srbije i američkog ambasadora Majkla Kirbija veoma interesantan jer pojedini tabloidi pokušavaju da nametnu ideju da američka ambasada i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rade na urušavanju Vlade, smatra se da u ovom trenutku nije toliko relevantan, pošto je reč o odlazećem diplomati. Naime, Kirbi je u Beogradu od 2012. i sledeće godine mu ističe mandat, a Bela kuća je za ovu poziciju nominovala Kajla R. Skota. Vučić je preksinoć govoreći o odnosu sa Kirbijem rekao da je on njegov dobar poznanik. Kirbi je pre dvadesetak dana na brifingu sa novinarima rekao da SAD nemaju nikakvog razloga da ruše Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari