"Vučić da se pod hitno distancira od Dačića" 1Foto: Screenshoot

Ideja o podeli Kosova, koju je ponovo u javnosti izložio Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije, neprihvatljiva je i onima koji se zalažu za navodno očuvanje nekadašnje srpske pokrajine u granicama Srbije, kao i onima koji se zalažu za priznanje nezavisnosti.

Ideja o podeli, uveliko je i nekoliko puta u prethodnim godinama oštro kritikovana i odbacivana od strane Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, a šta o njoj misli inicijator „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, može se samo nagađati. Naime, on je nedavno, govoreći o eventualnoj podeli Kosova, kao jednoj od opcija koja bi mogla da proizađe iz šireg društvenog dijaloga, koji je inicirao, izbegao konkretno izjašnjavanje. „Iz svakog odgovora na takvo pitanje bi ‘se izvuklo ne znam šta’, pa onda ‘spekulacijama nikad kraja'“.

Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, za Danas kaže da se zahvaljuje Dačiću što je na vreme obelodanio šta je ideja unutrašnjeg dijaloga, a predsedniku države Aleksandru Vučiću poručuje da se pod hitno distanciraju od ove Dačićeve izjave, a premijerki Ani Brnabić da ga smeni.

– U Vučićevim tekstu o unutrašnjem dijalogu uočio sam tri ključne reči. Prva je konsenzus, odnosno da se dijalog vodi radi postizanja konsenzusa u budućnosti. To znači da odluke koje treba doneti nisu one koje on sam kao predsednik može da donese. Druga reč je trajno rešenje. Poznato je kroz istoriju da su trajna rešenja objektivno nemoguća jer se istorija menja. I treća reč je zamrznuti konflikt kojeg valja treba podgrejati. Da će Beograd raditi na podgrevanju konflikta ukazuje i činjenica da od druge polovine 2015. nema nikakvog napretka u dijalogu Beograda i Prištine zbog unutrašnjih političkih sukoba. Ovo sve može da ide u pravcu, koji su nam već sugerisali preko Informera, raznih ruskih i turskih analitičara, da se zagovara ili proglašava ideja podele a misli se na razmenu teritorija, Preševo za sever Kosova – ukazuje Janjić.

On u Dačićevom predlogu vidi nekoliko problema. Najpre taj što Ustav Srbije obavezuje potpredsednika vlade Dačića da čuva teritorijalni integritet Srbije i nepriznavanje kosovske nezavisnosti.

– Podela znači priznanje. Ovim Dačić krši Ustav i treba ga smeniti. Takođe Dačić je još 2013. godine svojim potpisom obavezao Srbiju da će ići ka integraciji Srba u kosovske institucije Prvim okvirnim sporazumom o normalizaciji odnosa. Ovim je jasno da se taj sporazum krši i da Srbija neće ići putem potpisivanja obavezujućeg sporazuma o normalizaciji i evropskoj budućnosti. Treći problem je što se ovim direktno uvodi Srbija u ograničene, odnosno lokalizovane oružane sukobe dugog trajanja. Podsetimo da Srbija još nije demontirala svoje paralelne strukture na severu, kao ni civilnu zaštitu ali ni 7. bataljon Žandarmerije. Kao primer reaktivacije ovog bataljona mogu da posluže i nedavno paljenje automobila Olivera Ivanovića i Dragiše Milovića. Znači već imamo nasilje nad Srbima koji drugačije misle – objašnjava Janjić.

Kako dodaje, ovo je momenat u kojem se podstiču etnonacionalističke podele koje nikako ne idu u pravcu normalizacije odnosa već ka novim rešenjima, kao što je podela, što će doprineti da ovo područje bude i dalje krizno.

– Ovo je momenat u kojem Dačić nikako ne bi smeo da bude tolerisan. Vučić pod hitno treba da se distancira o ovog predloga, a premijerka da traži smenu – navodi on.

Prema Janjićevim rečima, ovaj predlog razgraničenja, odnosno podele, je gubitnička formula za Srbiju jer ona nigde ne pripada, ni NATO ni ODK, i kako takva nema kapaciteta da kontroliše regionalne sukobe. Zato će, kako Janjić ukazuje, biti kažnjena.

– Zanimljivo je da ministar spoljnih poslova Srbije reciklira 2017. godine ideje Dobrice Ćosića iz šezdesetih godina prošlog veka. Kao da se ništa u međuvremenu nije dogodilo. Kao da njegov bivši partijski šef Slobodan Milošević nije potpisao kumanovski sporazum. I kao da nezavisnost Kosova nije priznalo više od 80 zemalja sveta – ističe za Danas Žarko Korać, samostalni poslanik na listi Liberalno-demokratske partije u Skupštini Srbije.

On, međutim, kaže da ga ipak najviše brine nedostatak racionalnih ideja o srpsko-albanskim odnosima.

– Ipak, valjda Dačić sem večite izborne kampanje ima stvarnu želju da učestvuje u tom dijalogu – zaključuje Žarko Korać.

Prema rečima Miloša Jovanovića, predsednika DSS, „odmrzavanje problema KiM u ovom trenutku krajnje je neracionalno i suprotno je interesima Srbije, pa su takvi i svi do sada javno izneti predlozi konačnog rešenja statusa KiM, kako Dačićev o podeli, tako i Ljajićev o prodaji“.

– Svakodnevno licitiranje tzv. crvenim linijama zanemaruje činjenicu da je ona davno utvrđena Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Za rešenje secesionizma na KiM potrebno je strpljenje i strateška vizija a ne brzopletost i kratka pamet oličena u paroli „EU nema alternativu“ – ističe Jovanović za Danas.

Upitan da pojasni šta misli pod tim što je rekao za Rasima Ljajića o prodaji Kosova, Jovanović je rekao da je potpredsednik Vlade izjavio da bi trebalo da izvučemo „finansijsku korist“ od rešenja koje je on predložio.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je razgraničenje na ono „što je srpsko i što je albansko“, „jedno moguće trajno kompromisno rešenje“ u predstojećem dijalogu o Kosovu. Dačić je u autorskom tekstu za „Blic“ najavio da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je i pokrenuo pitanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, proveriti mogućnost razgraničenja na tom prostoru. „U dogovoru Srba i Albanaca to je jedno moguće trajno kompromisno rešenje, uz poseban status za naše crkve i manastire i uz Zajednicu srpskih opština na jugu Kosova. Ako se ispostavi da je to nemoguće, ili da je neprihvatljivo, neću biti nesrećan nego ću probati da dam doprinos u pronalaženju trajnog i realnog rešenja“, kazao je Dačić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da se dogovor o Kosovu i Metohiji može postići ako su obe strane, i Srbi i Albanci, nezadovoljne ili obe bar malo zadovoljne, kao i da je „unutrašnji dijalog“ izuzetno značajan, jer ćemo nakon njega biti mnogo objektivniji i odgovorniji – bilo dogovora ili ne. O eventualnoj podeli Kosova, kao jednoj od opcija koja bi mogla da proizađe iz šireg društvenog dijaloga, koji je inicirao, Vučić nije želeo da govori: iz svakog odgovora na takvo pitanje bi „se izvuklo ne znam šta“, pa onda „spekulacijama nikad kraja“.

– Mislim da ćemo teško doći do tog rešenja, veoma teško. Šanse su male. Ali, iako su male, vredi da pokušamo, jer ako ne bismo pokušali znači da ne bismo bili zainteresovani za budućnost naše dece – rekao je Vučić.

Rešenje je moguće, istakao je, samo dogovorom Srba i Albanaca, a da bi se postigao dogovor – nemoguće je da jedni budu zadovoljni, a drugi nezadovoljni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari