Vučić, Dačić i Joksimović u ponedeljak u Briselu 1Foto: Bojan Cvejić

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji 18. jula u Briselu osim mandatara Aleksandra Vučića, koji će biti u ulozi glavnog pregovarača, činiće i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, i Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evrointegracije, rečeno je Danasu Vladi Srbije.

Nismo uspeli da saznamo razlog zbog kojeg izostaju resorni ministri za poglavlja koja će biti otvorena Nikola Selaković i Nebojša Stefanović. Na međuvladinoj konferenciji će biti otvorena poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava i poglavlje 24 koje se bavi pravdom, slobodom i bezbednošću. U Brisel bi trebalo da otputuje i Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU.

Evrointegracije su tokom današnjeg dana bile u glavnom medijskom i političkom fokusu, budući da su se na skupu, na kome je predstavljena nova Globalna strategija EU novinarima obratili Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Normalizacija odnosa Beograda i Prištine ne znači priznanje nezavisnosti već da obe strane budu u mogućnosti da koriste sva svoja prava, naveo je Mekalister.

„Kao izvestilac EP moram reći, s tim u vezi, da normalizacija odnosa, koja se traži, ne znači zvanično priznanje, već očekujemo da odnosi budu postepeno normalizovani“, istakao je Mekalister i dodao da očekuje napredak u nastavku briselskog dijaloga o pitanjima kao što su energetika, telekomunikacije, most u Kosovskoj Mitrovici i Zajednica srpskih opština.

Mekalister je ponovio stav o nužnosti usaglašavanja spoljne politike Srbije sa politikom EU. „Siguran sam se da će Beograd, kada bude potrebno, usaglasiti svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Briselom“, rekao je on.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju rekao je da je EP sa žaljenjem konstatovao vojne vežbe Srbije i Rusije, objasnivši da je time EP pokušao da signalizira Srbiji da nastavljanje dualnog pristupa Rusiji ne može da se na duge staze toleriše. „Agresivnost Rusije ne može da se toleriše“, istakao je Mekalister. On je napomenuo i nužnost smanjenja energetske zavisnosti Srbije od Rusije i u tom kontekstu naglasio potrebu za realizacijom projekta Energetska zajednica gde bi svih šest zemalja Zapadnog Balkana trebalo da budu uključene.

On je čestitao Srbiji na skorijem otvaranju daljih poglavlja, rekavši da je to nešto što je Srbija odavno zaslužila, a da slično mišljenje dele u Parizu, Rimu, Beču i Lisabonu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se Beograd trudi da nađe zajednički imenitelj sa članicama Evropske unije, ali da se taj zajednički imenitelj ponekad različito shvata.

– Srbija neće menjati strateški cilj – članstvo u EU, što podrazumeva prilagođavanje našeg zakonodavstva i sistema vrednosti. U narednim godinama nas čeka i značajan posao postepenog usaglašavanja spoljne politike, ali Beograd mora da vodi računa o svom nacionalnom interesu što se tiče zemalja važnih za zaštitu teritorijalnog integritet Srbije i rešenja pitanja u kojima nema podršku vodećih članica EU – izjavio je Dačić.

Ne može neko da glasa za vas u Ujedinjenim nacijama, a vi da se pridružite sankcijama protiv te zemlje, rekao je Dačić, uz konstataciju: „Želimo u EU, ali imamo različita shvatanja nekih za nas najvažnijih pitanja“.

U Moskvi znaju da želimo u EU, a u Pekingu misle da ćemo biti njihovi predstavnici u Uniji, izjavio je Dačić. On je ocenio da je vreme da se razmotri opravdanost NATO bombardovanja Srbije 1999, ali i da to „nema veze sa našim evropskim putem“.

Dačić je najavio da će danas u Subotici razgovarati sa šefom hrvatske diplomatije Mirom Kovačem. Bez obzira na različite izjave, koje se ponekad mogu tumačiti kao dnevnopolitičke, dogovoreno je da se posle parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i formiranja Vlade Srbije nastavi sa rešavanjem otvorenih bilateralnih pitanja, da se gleda u budućnost i traže zajednički interesi, rekao je Dačić.

Dačić: Vreme da se ispita bombardovanje SRJ

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je na ispitivanje odgovornosti i opravdanosti bombardovanja SRJ 1999, nakon britanske istrage o ratu u Iraku. Specijalna vladina komisija u Londonu je ustanovila da je odluka da Britanija vojno interveniše u Iraku zajedno sa SAD doneta bez dovoljno čvrstih argumenata. „Ne treba gledati samo Irak, vreme je da se ispita odgovornost i opravdanost intervencije 1999. godine. Međutim, to nema veze sa našim putem u EU“, rekao je Dačić.

Najavljen susret i sa Džonom Kerijem’]

Aleksandar Vučić je podsetio da 18. jula ide u Brisel na međuvladinu konferenciju na kojoj će sa Srbijom biti otvorena poglavlja 23 i 24 i da očekuje da se tamo sastane i sa američkim državnim sekretarom DŽonom Kerijem. Srbija je na evropskom putu, ali ima dobre odnose sa Rusijom, rekao je Vučić na zajedničkoj pres-konferenciji sa Miloradom Dodikom.

Tahiri: Unija povećala pritisak na Beograd’]

Evropska unija je povećala pritisak na Srbiju da primeni sporazume postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine, rekla je kosovska ministarka bez portfelja Edita Tahiri za prištinski dnevnik Epoka. Tahiri je rekla da su lideri zemalja EU koji su učestvovali na samitu lidera Zapadnog Balkana u Parizu snažno urgirali da Srbija implementira sve sporazume. Ona je rekla da je Srbija napravila političku blokadu za međunarodni pozivni broj, nezavisno funkcionisanje elektroprivrede Kosova i otvaranje mosta preko Ibra. Dodala je da je Priština jasno rekla da neće preduzimati bilo šta u pogledu primene sporazuma o Zajednici srpskih opština sve dok Beograd ne ukloni te blokade.

Sastanak i sa Pajtićem’]

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić razgovarao je sa Dejvidom Mekalisterom i istakao da je pozitivno što sledi otvaranje poglavlja 23 i 24. Prema saopštenju iz DS, Pajtić je podsetio da se za ovo otvaranje Demokratska stranka zalagala u razgovorima sa predstavnicima Evropske komisije, ali i kod evropskih socijaldemokratskih stranaka okupljenih u Partiji evropskih socijalista (PES). „Otvaranje poglavlja 23 i 24 značajno je jer jačaju vladavine prava i zaštitu ljudskih prava i sloboda, vrednosti za koje se DS zalaže od svog osnivanja, a istovremeno ona onemogućavaju vladavinu jednog čoveka“, ocenio je Pajtić. Kako je saopšteno iz DS, Mekalister je u razgovoru podvukao značaj postojanja opozicije u parlamentarnim demokratijama i naglasio da je EU posvećena daljem procesu proširenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari