Vučić danas sa šest ambasadora 1Foto: Twitter/serbianPM

Dan nakon što je Vlada Srbije odlučila da poništi zakon o Trepči koju je usvojila Priština, premijer Srbije Aleksanadar Vučić sastao se sa šest ambasadora.

Premijer Vučić se sastao sa šest ambasador za šest sati. Sastanci su bili zatvoreni za javnost, prenosi N1.

Vučić je razgovarao i sa ambasadorom Kajlom Skatom, i saopšteno je da su premijer i ambasador razmotrili situaciju u regionu.

Namera Beograda je da pitanje imovine na Kosovu predstavi kao temu pregovora na Kosovu. Iz Prištine poručuju da to nije moguće.

Sastanak sa ambasadorom Švajcarske

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge izjavio je danas, prilikom susreta sa premijerom Srbije da ga raduje što predstavlja Švajcarsku u trenutku kad je „u Srbiji vidljiv ekonomski napredak“, saopštila je Vlada Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Ge je kazao i da veliki broj gradjevinskih radova u Srbiji ohrabruje i istakao važnost primene dualnog obrazovanja za razvoj preduzetničkog duha i promena radnih navika, po čemu se Švajcarska smatra jednom od najuspešnijih ekonomija.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić složio se sa ambasadorom Švajcarske da su odnosi dve zemlje „u stalnom usponu“, na šta utiču i češće razmene poseta zvaničnika.

Vučić je tokom susreta zahvalio Švajcarskoj na konkretnoj pomoći za primenu dualnog obrazovanja u prosvetnom sistemu Srbije i kao primer naveo ;posetu švajcarskog eksperta za dualno obrazovanje Ursule Renold Srbiji, koja je doprinela da se i privrednici zainteresuju za angažovanje učenika u radu, navodi se u saopštenju.

Rumunija da bude uzor u razvoju ekonomije

Vučić je u razgovoru sa ambasadorkom Rumunije Oanom Kristinom Popa rekao da Rumunija može da bude uzor u razvoju ekonomije i da stoga ohrabruje češće kontakte srpskih i rumunskih privrednika, saopšteno je iz Vlade.

On je ocenio da su politički odnosi dobri, istakavši koliko Srbija ceni podršku i stručnu pomoć koju Rumunija pruža na evropskom putu, kao i principijelan stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Premijer Srbije je prihvatio poziv svog rumunskog kolege Dačijana Ćološa da se sastanu u Temišvaru, kako bi i lično dali podsticaj proširivanju saradnje.

Ambasadorka Popa je rekla da je Rumunija spremna da proširi stručnu pomoć Srbiji da bi podelila iskustva procesa pridruživanja Evropskoj uniji, kao i različitih programa koje je pokrenula rumunska Vlada radi podsticaja preduzetništva i stranih investicija.
Poljski privrednici uskoro u Srbiji

Vučić je razgovarao i sa ambasadorom Poljske Tomašom Njegođišem koji je najavio skoru posetu delegacije poljskih privrednika Srbiji radi podsticanja poslovnih kontakata.

Vučić je Njegođišu, uz dobrodošlicu, poručio da će i ličnim odnosom i zalaganjem da doprinosi intenzivnijoj saradnji Srbije i Poljske.

Njegođiš je rekao da će mnogo truda tokom diplomatskog mandata u Srbiji uložiti u unapređenje ekonomske saradnje, koja je važna za dve zemlje, koliko i politički odnosi.

Poljski ambasador je preneo da je njegova zemlja spremna da sa Srbijom podeli reformska iskustva, posebno u oblasti funkcionisanja lokalne samouprave, pozivajući nadležnog ministar i predstavnike gradova u Srbiji da posete Poljsku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari