Vučić danas sa Stoltenbergom u Briselu o misiji Kfora 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o saradnji dve strane i o misiji Kfora na Kosovu.

Vučić je prošle nedelje rekao da će jedna od velikih sila uskoro zvanično zatražiti povlačenje sa Kosova misije Kfor, međunarodnih mirovnih snaga pod vodjstvom NATO-a, kao i Misije UN na Kosovu (Unmik), ocenivši da bi to za Srbiju bila „apsolutna katastrofa“.

„Ne znam da li je neko svestan šta bi to značilo, veoma me brine“, kazao je Vučić.

Vučić je tada naveo i da će zamoliti Stoltenberga da založi svoj uticaj da ne do]e do povlačenja Kfora sa Kosova.

Povodom izjave Vučića, neimenovani zvaničnik NATO izjavio je u petak da alijansa ostaje privržena stabilnosti Zapadnog Balkana i dodao da njene članice konsenzusom donose sve odluke, uključujući one koje se odnose na misiju Kfor.

„Naša misija Kfor utemeljena je Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine kako bi obezbedila sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Sve odluke u NATO, uključujući one koje se odnose na Kfor, donosi konsenzusom svih 30 saveznica, članica alijanse“, naveo je zvaničnik.

Vojnici Kfora su raspoređeni na Kosovu u junu 1999. godine, nakon povlačenja srpskih snaga na osnovu Kumanovskog sporazuma kojim je okončano bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.

Na sastanak sa Stoltenbergom Vučić stići će iz Slovenije, gde će danas učestvovati na samitu Procesa Brdo-Brioni, a iz Brisela odlazi u Prag, u dvodnevnu posetu Češkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari