Vučić: Do 11 odsto rasta BDP-a uz vakcinaciju, u suprotnom razmišljamo o zaključavanju 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da Srbija tokom drugog kvartala može da ostvari rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 11 odsto i dodao da je u prvom tromesečju ove godine ostavern bolji rezultat nego je planiran.

Vučić je tokom svečanosti na kojoj je obeležen početak radova na Fruškogorskom koridoru, saobraćajnici od Novog Sada do Rume, naveo da je za takve rezultate neophodno da se nastavi proces vakcinacije stanovništva protiv kovida-19 a da će, u suprotnom, država već od naredne nedelje biti prinuđena da uvodi nove mere zaključavanja.

„Mi smo u drugom kvartalu planirali plus deset odsto, zato što je niska baza, imali smo vanredno stanje u drugom kvartalu prošle godine, da bi mogli da dostignemo godišnji rast (BDP-a) od šest ili sedam odsto. Vakcinacija je važna da bismo preživeli“, naveo je Vučić.

On je dodao da će se imunizacija građana protiv kovida-19 još danas i sutra obavljati po pozivu, a da će nakon toga biti omogućena bez prethodnog zakazivanja.

Dodao je i da će vakcinacija omogućiti da ugostitelji od 8. maja počnu da rade sa slabijim zaštitnim merama, ali je naveo i da se trenutno toleriše kada rade mimo propisa, sa gostima u zatvorenom, osim ako u pitanju nisu veća okupljanja.

„Mislite da ne znamo da polovina (ugostitelja) radi, da (prekrivaju) prozore…? Morate da prekinte tamo gde je 200, 300, 500 ljudi“, rekao je Vučić.

Komentarišući nezvanične diplomatske dokumente o promeni granica na Balkanu, takozvani non pejper, Vučić je ocenio da su svi unapred imali loš stav o predlozima u njemu, iako ga niko nije pročitao, „sem jednog penzionisanog diplomate“.

On je naveo da Srbija „nikada neće dobiti bolju ponudu“, ali da ipak ne bi mogla da prihvati samo zato što podrazumeva i međusobno priznanje Srbije i Kosova.

„Mi unapred znamo da je to loše, a sutra ćemo od države da tražimo svaki oblik podrške. Ljudi sve unapred znaju oko svega, makar ne pročitali ništa. Kažu da se Zajednica srpskih opština nigde ne spominje, a njoj je posvećeno celo (poglavlje)“, kazao je Vučić.

Vučić čestitao Vaskrs patrijarhu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima

Vučić je čestitao Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima koji najveći hrišćanski praznik slave po Julijanskom kalendaru.

„Večna radost Vaskrsenja neka bude izvor nadahnuća da u vremenima bremenitim različitim izazovima i teškoćama uvek damo pravi odgovor, svedočeći da smo dostojni potomci Stefana Nemanje, Svetoga Save i svih drugih svetih srpskog naroda“, navodi se u čestitci.

Predsednik Srbije je dodao i da je duh Vaskrsa „neprekidna inspiracija“ da svi zajedno, srčano i posvećeno treba da rade na dobru i razvoju Srbije, Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda.

Premijerka Ana Brnabić je u ime Vlade Srbije pravoslavnim vernicima čestitala Vaskrs, ocenivši da najradosniji hrišćanski praznik ove godine građani dočekuju „snažniji nego ranije i sa verom i nadom da ćemo se vratiti načinu života koji nam je pružao radost susreta sa bližnjima“.

„U protekloj godini pokazali smo da zajedno možemo da premostimo i savladamo izazove koje je svetu donela pandemija i da se snažno borimo za život i zdravlje svakog čoveka, jer je zdravlje najveća vrednost i blago. Pokazali smo da su solidarnost, odgovornost i empatija vrline koje moramo da negujemo i prenosimo mladim generacija i da tako gradimo bolju budućnost za celo društvo i sve ljude“, navela je Brnabić u poruci.

Vučić: Nismo slabiji

Vučić je izjavio da Vojska Srbije nije slabija ni od jedne armije u regionu, “ne račinajući rumunsku i mađarsku”.

Ulaganje u vojsku je garant mira, kao faktor odvraćanja, rekao je Vučić, uz tvrdnju da Srbija ne snaži armiju da bi zauzimala tuđu teritoriju.

Nije Srbija slaba kao 1999. ili 2008. i 2009. godine. To znaju oni koji se igraju vatrom, izjavio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je pre pet do šest godina imala dvostruko snažniju armiju od Srbije, “ali danas to nije slučaj”.

Važno je da se koncentrišemo na ekonomiju, jer ćemo onda imati i jaču vojsku, izjavio je Vučić, odgovarajući na pitanba novinara posle početka radova na Fruškogorskom drumskom koridoru.

Vučić o „non pejperima“

Vučić je, govoreći o nezvaničnim dokumetima – „non pejperima“, u kojima se predlažu rešenja odnosa između zemalja na Zapadnom Balkanu, izjavio da Beograd ne može da prizna nezavisnost Kosova, ali da, osim toga, „nikada nećemo dobiti bolji papir“.

Nikada nam to neće ponuditi, rekao je Vučić, uz tvrdnju da nijedan novinar, niti kritičar tih predloga, nije pročitao „non pejper“, „osim jednog iskusnog penzionisanog diplomate“.

Imamo stav o svemu, uglavnom negativan, a da ništa nismo pročitali. Uvek unapred postoji odgovor „ne“, izjavio je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara prilikom otvaranja radova na Fruškogorskom drumskom koridoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari