Vučić: Granica velike Albanije može da nam se pojavi na Kopaoniku 1Foto; Beta/Milan Obradović

Drugi dan rasprave o izveštaju o Kosovu i Metohiji obeležilo je dramatično obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića poslanicima republičkog parlamenta na početku sednice u kome ih je obavestio da su u akciji specijalne jedinice NJSO, bivše Rosu i FIT, uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti na severu KiM, a sve u cilju kriminalizacije našeg naroda.

Predsednik je upoznao poslanike da je razgovarao sa briselskom administracijom i da su velike sile reagovale na dešavanja u Zubinom potoku i da su naveli da ta akcija nema nikakve veze sa borbom protiv korupcije.

„Ovo je jedna dobra vest, rekoh ja – Srbija će pobediti“, naveo je predsednik zbog čega dobio ogroman aplauz prisutnih poslanika. Poslanici opozicije iz skupštinskog hola poručili su predsedniku, međutim, da ne govori o pobedi, jer poslednji put kada je Srbija pobedila Prištinu sa pet nula dali smo sve, a nismo dobili ništa, dok su poslanici u skupštinskoj sali podržali, kako su naveli, podržali sve dipolomatske aktivnosti predsednika vezane za KiM.

Nakon što je predsednik Srbije prethodnog dana upozorio poslanike da je pitanje dana kada će Priština da napadne Srbe sa KiM, danas je stiglo još jedno upozorenje da je predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači pozvao Albaniju na ujedinjenje, što znači da žele da uspostave albansku granicu prema Srbiji na Kopaoniku.

„Dakle, granica velike Albanije može i u narednih nekoliko dana da nam se pojavi na Kopaoniku, zahvaljujući i Srbima, koji su im pomagali u tome, a moj odgovor njima je – neće biti takve velike granice na Kopaoniku. Razumem potpuno težinu sitaucije. Želim da imate poverenja u mene kao predsednika Srbije da ćemo svaku vrstu naređenja koju budem izdao mnogo puta promistiti, ali ono što vam garantujem to je da, ako dođe do esklacije sukoba i ako dođe do daljih napada na spski narod i srpski živalj… sve što mogu da vam kažem – Srbija će pobediti“, poručio je predsednik Srbije, ističući da o tim pretnjama nije pričao prvog dana rasprave o KiM u skupštini, kako mu zlonamerni i svi oni junaci koji su ga optuživali za izdaju ne bi spočitavali da skuplja političke poene.

Jedini koji je tokom današnje rasprave, ipak, malo posumnjao u dobre namere predsednika, odnosno u uspešnost njegove spoljne politike, bio je Đorđe Vukadinović, poslanik opozicione poslaničke grupe Nova Srbija – za spas Srbije. Vukadinović je primetio da je upad specijalnih snaga na sever Kosova omogućen Briselskim sporazumom koji je potpisala aktuelna vlast predvođena SNS.

„Do Briselskog sporazuma nije mogao ROSU da vršlja po severu Kosova. Žigošete prethodnike za probleme na Kosovu i ukazujete na njihove greške i propuste, ali i da ste u potpunosti u pravu, za njihovo vreme Kosovska policija nije mogla preko Ibra“, rekao je Vukadinović i podsetio da je Rosu 2011. godine pokušala da uđe na sever KiM i da su se vratili „na vrat na nos helikopterima hrvatskog Kfora“.

On je rekao da Vučić sada može samo da širi ruke i da poziva kolege iz međunarodne zajednice, jer je Srbija nemoćna. Podsetio je predsednika Srbije i na Rezoluciju koju je parlamnent 2013. godine doneo i u kojoj jasno piše da svako rešenje pitanje o statusu Kosova mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom SBUN 1244. To je, kako je rekao, obavezujućiu dokument .

„Da li i dalje stojite iza ovoga da svako rešenje mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244, koji bi trebalo da budu crvena linija „, upitao je Vukadinović i naveo da kada neko govori da na Kosovu Srbija nema ništa onda ništa ne može ni da dobije.

Vučić je optužio Vukadinovića da sa političkom namerom dezinformiše javnost .

„Briselskim sporazumom smo spasili ono što se moglo spasiti i zaštitili smo srpski narod na KiM. Suština Briselskog sporazuma je da smo mi spasavali šta se može spasiti i spasili srpski narod, a da ništa suštinski nismo izgubili. Tačno je da ta policija radi u okviru kosovskog tzv. legalnog sistema, ali ranije nismo imali nikakavu policiju, već su Rosu i ostali mogli da vršljaju kako hoće“, naveo je Vučić i dodao da zahvaljujući briselskom okviru Srbija može istog trena da traži povlačenje policijskih snaga Rosu iz srpskih opština.

Na primedbe o nepoštovanju Ustava i zakletve nad Miroslavljevim Jevanđeljem, Vučić je primetio da Vukadinović verovatno pojma ni nema šta piše u tom jevanđelju, podsećajući da, upkos Ustavu iz 2006. godine, država nije reagovala kada je Kosovo proglasilo nezavisnoist.

„Ustav vam sada služi da ga meni pokazujete 11 godina, pošto su oni Albanci svoj posao završili“, rekao je predsednik, a na primedbe o tome kako u parlamentu nije dobra atmosfera i da nema tolerancije, Vučić je kazao da je Vukadinović mogao da kaže sve što je hteo, kao i da nikada u srpskoj istoriji nije bio slučaj da su opozicioni poslanici sprečavali druge poslanike da uđu u parlament, iako je bilo kroz istoriju slučajeva i da se poslanici posvađaju i pobiju.

„Da li je ta tolerancija da okružite Predsedništvo i kažete da ne date meni kao predsedniku da izađe iz zgrade. Ko ste vi da čupate znakove u ovoj zemlji, da razarate imovinu ove zemlje, ko vam je dao to pravo?“, zapitao je Vučić.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak upitao je predsednika Aleksandra Vučića zašto se ne ide na promenu Ustava, kako bi se taj dokument usaglasio sa faktičkim stanjem na KiM.

On je naglasio da bi, po slovu aktuelnog Ustava, trebalo angažovati sve policijske i vojne snage, otići u Prištinu uhapšiti Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja i ugušiti pobunu na delu teritorije Srbije.

Čanak je rekao i da je pogrešno insistirati na tome da postoji nesporazum između Albanaca i Srba, da treba razgraničiti da li je u pitanju konflikt Albanaca i Srba ili aktuelne prištinske administracije sa delom stanovništva srpskog porekla koje živi tamo.

„Dolazimo u poziciju da se pravda velikoalbanski projekat koji dobija na popularnosti. Hoću da skrenem pažnju da se gube potencijalni saveznici, saveznici dobre volje“, naveo je Čanak i upitao zašto se ne insistira na Rambujeu 2.

Odgovarajući Čanku, predsednik Srbije rekao je da je skeptičan prema ideji organizovanja „Rambujea 2“ ili neke velike mirovne konferencije na kojoj bi se rešavalo kosovsko pitanje, jer bi takav skup Srbiju doveo u nemoguću poziciju.

„Plašim se da bi nam na tom skupu iza zatvorenih vrata bilo ponuđeno veoma malo i nedovoljno, kao i da nećemo moći ni na koji način da kažemo da ne ispunjava najniže zahteve srpske strane“, rekao je Vučić i dodao da bi takav skup okupio više različitih zapadnih sila koje sem nezavisnosti Kosova, najviše interesuje kako da se osigura integritet BiH.

Predsednik je naglasio da su pregovori sa Albancima u ćorsokaku, jer prištinska administracija nijednog sekunda nije želela kompromis, jer je njima jedini cilj da se prizna Kosovo na celoj terotoriji i da nisu spremni na suštinski kompromis.

Komentarišući izveštaj o KiM bivši poslanik DSS Milan Lapčević rekao je da bez pristanka Srbije Kosovo nikada ne može biti međunarodno priznata država u punom smislu. On je rekao da bez obzira na našu tešku situaciju najvažnije karte su u rukama Srbije i još mnogo toga, ako ne i sve, zavisi od Srbije. Njegov stav je i da je Srbija trebalo jače da reaguje na formiranje vojske Kosova, navodeći da je ta tema bila u drugom planu u odnosu na uvođenje taksi.

„Kosovo je važna tema i maksimalno treba da se uzdržavamo bilo kojih teških reči, optužbi, prozivki i da je koristimo za međustranačko obračunavanje“, ocenio je Lapčević.

Odgovarajući na primedbe Lapčeviča , Vučić je rekao da smo mi danas u užasno teškoj poziciji, ali da on i poored toga nije defetista. Rekao je da je vrlo oprezan, jer je bolje biti oprezan i smanjivati očekivanja, a onda napraviti veći posao. Naveo je da je bolje 1.000 dana pregovarati, nego jedan dan ratovati, jer je pitanje šta je alternativa ako nema pregovora .

„Mnogi koji su se zaklinjali u to da je Kosovo srce Srbije doprineli su tome da Kosovo u dobrom svom delu i de fakto ne bude pod kontrolom Srbije“, naveo je Vučić i apelovao na obične ljude da razumeju, pošto smo u izbornoj godini, da je politika veština mogućeg, a ne nemogućeg.

Milorad Mirčić, poslanik SRS tokom rasprave u parlamentu rekao je da vlada mora biti spremna za velike izazove i još veće potrese i da se zato mora izvršiti priprema koja podrazumeva i rekonsturkciju vlade. On je rekao Vučiću da živi u zabludi i misli da će ministarka Zorana Mihajlović uvek biti uz njega.

Odgovarajući Mirčiću Vučić je rekao da ukoliko premijerka Ana Brnabić predloži rekonstrukciju Vlade, on će to podržati. Negirao je, međutim Mirčićeve tvrdnje da potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ide po mišljenje u američku ambasadu i istakao da nadležne službe rade svoj posao i da bi svako od ministara ko to čini odmah bio smenjen, jer se ne može raditi za dve države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari