Vućić: Han ne pominje reč “priznanje” 1Foto: FoNet / TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se najveći deo njegovog razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom odnosio na odnose Beograda i Prištine i da je jasno da će Evropska unija tražiti pravno obavezujući dokument da su ti odnosi normalizovani.

To ne mora da znači priznanje Kosova. Oni bi bili srećni kada bi se to postiglo. Mi to ne možemo da učinimo, ali oni traže nešto što bi značilo da to sve može da funkcioniše i da ne postoje veliki problemi u budućnosti, rekao je Vučić novinarima.

Vučić je objasnio da je njegov posao da predstavnicima EU kaže da time što govore neke od njihovih država članica, kao i predstavnici Prištine, ustvari Srbiju tera od pregovaračkog stola.

Govore da je samo i jedino moguće priznanje. Ako je tako, onda nemojte ni mi vas da mučimo, ni vi nas, jer se to na takav način neće dogoditi, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, srpska strana traži da to bude sporazum u kome obe strane neće biti zadovoljne, ili u kome će biti pomalo zadovoljne.

A to da jedna strana dobije sve, u skladu sa interesima najmoćnijih zapadnih zemalja, a druga ništa – to nije moguće ni realno i to se neće dogoditi. Ja sam to rekao i Hanu i drugima, poručio je Vučić.

On je dodao da su neki reagovali na njegove reči: Ako je to to – onda hvala i doviđenja, i odgovorili sa „doviđenja“.

Pa super, kažite nam to, nema nikakvog problema, samo nam to kažite. I kažite vi iz Prištine da ustvari nećete dijalog, nego hoćete ucene. I kažite vi drugi da nećete dijalog nego samo ispunjavanje svojih političkih ciljeva i političkih interesa, preneo je Vučić.

On je ocenio da je Han vrlo normalan, racionalan i ozbiljan čovek, koji ne pominje reč „priznanje“, nego ima drugačiji, objektivniji i odgovorniji pristup, jer zna koliko je to teško pitanje i za Beograd i za Prištinu.

Vučić je rekao da je u razgovoru sa Hanom iskazao i očekivanje da će pozicija Srbije u pristupanju EU biti potvrđena u skladu sa izjavom predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da će se mogućnost za članstvo meriti prema onome šta su zemlje učinile.

Očekujemo da bude potvrđena ta pozicija Srbije, naglasio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari