Vučić i Borisov: Cilj da robna razmena Srbije i Rusije nadmaši četiri milijarde dolara 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije i kopredsednikom Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije Jurijem Borisovom.

„Drago mi je što veliki praznik – Sretenje proslavljamo sa našim ruskim prijateljima“, rekao je Vučić i zahvalio predsedniku Putinu na čestitki za Dan državnosti.

Vučić je izrazio nadu da će imati priliku da ponovo ugosti predsednika Putina.

On je potpredsedniku ruske Vlade Borisovu čestitao Orden Republike Srbije na lenti i rekao da ga je višestruko zaslužio svojim zalaganjem za jačanje saradnje Srbije i Rusije.

Vučić je rekao da su strateški odnosi dveju zemalja dobri i istakao značaj aktivne podrške
Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Borisov je Vučiću čestitao Dan državnosti i rekao da mu je čast da primi visoko srpsko odlikovanje.

Vučić je zahvalio za isporuke vakcine Sputnik V, te su dvojica sagovornika razgovarali o realizaciji planova da Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije i na osnovu ruske tehnologije, samostalno proizvodi vakcine.

Ruska strana je, ovom prilikom, visoko ocenila rad Instituta Torlak i najavila nastavak konsultacija, kako bi bila ostvarena ta saradnja, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Borisov je rekao da odnosi dveju zemalja stalno napreduju.

„Svaki naš sastanak otvori novu stranicu saradnje“, istakao je ruski zvaničnik.

Dvojica sagovornika su, tim povodom, istakli za cilj da robna razmena Srbije i Rusije nadmaši četiri milijarde dolara.

Vučić i Borisov su konstatovali da realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata dobro napreduje.

Očekuje se da do kraja godine bude završena izgradnja deonice pruge od Stare Pazove do Novog Sada, kako je Vučić obećao.

Takođe, istaknuta je i važnost projekta dispečerskog centra za železnički saobraćaj u našoj zemlji.

Kad je reč o gasovodu kroz Srbiju od bugarske granice do mađarske granice, konstatovano je da projekat prati planiranu dinamiku i da bi isporuka gasa, prema planu, mogla da počne do kraja trećeg tromesečja ove godine.

Vučić i Borisov su na sastanku razgovarali i o konkretnim predlozima za buduću saradnju u oblasti infrastrukture i energetike, kao i u drugim oblastima od obostranog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari