"Vučić i Brnabić nisu prisustvovali jer poštuju stav EU" 1Foto: Fonet/MOD

Sa aspekta žrtve genocida u Srebrenici mogu da kažem da je 9. januar, Dan Republike Srpske, dan kada su predstavnici Srba doneli jednostranu odluku o osnivanju RS, na delu tada multietničke teritorije Bosne i Hercegovine…

… a zatim krenuli nasilno i oružjem da etnički čiste tu teritoriju, zbog čega je Haški sud doneo niz presuda u kojima je dokazano da su počinjeni najgnusniji ratni zločini i genocid, komentarisao je za Danas Ćamil Duraković, nekadašnji načelnik opštine Srebrenica, jučerašnje obeležavanje Dana RS. On dodaje da se iz ugla legaliste, o tom danu može govoriti kao o neustavnom i nelegalnom, jer ga je takvim proglasio Ustavni sud BiH pre dve godine.

– Sa aspekta građanina BiH koji živi u entitetu RS, Bošnjaka, o 9. januaru još mogu reći da je 9. januar krsna slava i kao takav ne bi mogao i smeo da se nameće kao institucionalni praznik institucija koje i po Ustavu RS pripadaju svima, a ne ekskluzivno Srbima, ističe Ćamil Duraković.

Na pitanje kako komentariše to što ni ove godine najviše državno rukovodstvo nije na obeležavanju u Banjaluci, sagovornik našeg lista kaže da se „Vučić i Brnabić državnički odnose prema ovom pitanju, tako što poštuju stav međunarodne zajednice, EU i SAD, odnosno legalni sistem BiH“.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je juče da se „srpski narod, boreći se za slobodu, borio za svoju državu“. „Srpski narod je uvek tamo gde je imao svoju državu imao i svoju slobodu“, kazao je on.

Dodik je istakao da srpski narod danas „ima dve države – RS i Srbiju“, izražavajući Srbiji zahvalnost što je uvek, a i danas bila sa srpskim narodom sa ove strane Drine. „Želim da RS i Srbija budu jedno. RS se ne može ukinuti, današnji događaj je poziv za mir među ljudima, različitim nacijama i verama“, izjavio je predsednik RS. Prema njegovim rečima, proslavom 9. januara RS odaje poštu svima koji su položili svoje živote za njeno stvaranje, ističući da to niko ne može ni osporiti ni zabraniti.

Proslavi Dana RS, osim najviših zvaničnika RS, prisustvovali su i ministri odbrane i unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Srbije LJubiša Diković, kao i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević. Već drugu godinu zaredom obeležavanju ne prisustvuje Aleksandar Vučić, a nije bila prisutna ni premijerka Srbije Ana Brnabić. Odsustva Aleksandra Vučića sa proslave dana ovog bosanskohercegovačkog entiteta počela su 2016. godine, nakon što je, uprkos oštrom protivljenju predstavnika bošnjačkog dela naroda u BiH, ali i međunarodne zajednice, predsednik RS, Milorad Dodik, raspisao referendum o obeležavanju tog dana. On je to učinio nakon što je Ustavni sud BiH u novembru 2015. godine osporio odredbe Zakona o praznicima, smatrajući da je obeležavanje Dana republike 9. januara neustavno i diskriminatorsko za građane ovog entiteta koji nisu Srbi.

U obrazloženju je napisano da je datum sporan jer su na taj dan 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Republike BiH doneli odluku o formiranju Srpske Republike Bosne i Hercegovine, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku. Potom su vlasti RS u septembru prošle godine održale referendum na kojem je velika većina građana podržala da 9. januar i dalje bude obeležavan kao Dan republike. Uprkos prošlogodišnjem oštrom protivljenju i najavama teških sankcija za Milorada Dodika i rukovodstvo RS zbog neodustajanja od obeležavanja 9. januara, i ove godine se proslava neometano održava, a niko nije snosio nikakve posledice.

Na proslavama Dana RS, godinama unazad, redovan je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Njega je juče odlikovao Dodik „za izuzetan doprinos u afirmaciji i posleratnom razvoju RS“. „Od srca vam želim samostalnost i nezavisnost“, poručio je Nikolić u Banjaluci. On je govorio o „majci Rusiji“, kojoj se obratio za stavljanje veta na rezoluciju UN o Srebrenici, odnosno navodnim sopstvenim zaslugama za takav ishod.

Aktuelni predsednik Srbije je poslao čestitku predsedniku Republike Srpske navodeći da će Srbija uvek biti uz RS, pružajući joj podršku i negujući ekonomske, kulturne i duhovne veze. U čestitki se kaže: „U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, Vama, Vladi i narodu Republike Srpske čestitam Dan Republike Srpske, čvrsto verujući u Vašu volju i istrajnost da joj obezbedite prosperitet i blagostanje, ujedno čuvajući mir i stabilnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini“.

Dodik odlikovao Pištala uprkos piščevom protivljenju

Među onima koje je juče odlikovao Milorad Dodik našlo se i ime pisca Vladimira Pištala. Pištalo je, prema saznanjima Danasa, odlikovan uprkos tome što je odlikovanje odbio. On je tim povodom za Danas izjavio: „Upravo mi je redakcija Danasa javila da sam dobio orden Njegoša, RS, priznanje koje ja nisam prihvatio. Kao Džulijan Barns i mnogi drugi pisci i ja imam strah od smrti. Ordenje asociram sa krajem. Posle toga dolazi samo lakirani kovčeg. Možda ću primati ordene za dvadeset godina. U međuvremenu ću, što je važnije, raditi na tome da ih zaslužim.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari