Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavili su juče da je stabilnost u regionu od suštinskog značaja za napredak Srbije i RS. Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je potrebno da se ta stabilnost očuva zajedničkim snagama.

„Srbija i Srpska nikoga neće provocirati. Srbija čak neće ni odgovarati na provokacije zato što želi najbolje moguće odnose u regionu“, istakao je Vučić. On je naveo da su zemlje regiona dovoljno male i da samo zajedno mogu da dođu do ozbiljnijih rezultata u ekonomijama. Vučić je naveo i da probleme u BiH treba rešavati u dogovoru sva tri naroda. Dodik je rekao da je RS previše dala BiH a ništa nije dobila i da se „više ne oseća komforno u tome“.

„Mi smo zaustavljeni na putu evropskih integracija zahvaljujući nesređenim odnosima u Federaciji i imamo ogromnu finansijsku i političku štetu. RS ima nameru da očuva i brani svoj integritet i da se bori za što veći stepen samostalnosti“, istakao je on.

Kako je rekao, RS je posvećena i zagledana u Srbiju i nema nikakvu korist od BiH. „Mi želimo stabilnost, ali dejtonska BiH je osporila dejtonsku BiH. Za nas je važno da Srbija bude moćna i jaka“, kazao je Dodik ocenivši da uz takvu Srbiju RS može da ima budućnost.

Čestitke hrvatskoj predsednici

Vučić kaže da Srbija želi uspešno da sarađuje sa Hrvatskom i da ne želi da reaguje na „namerne lapsuse“ novoizabrane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. „Moj odgovor nekim dobronamernim ljudima koji traže oštru i žestoku reakciju na namerne lapsuse – moram da kažem da neće dobiti tu reakciju“, rekao je Vučić čestitajući građanima Hrvatske i Grabar Kitarović na pobedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari