Vučić prima akreditive novoimenovanih ambasadora 1Foto:Kabinet predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Nemačke, Iraka, Češke i Australije.

Predsednik Vučić je ambasadoru Nemačke Tomasu Šibu poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu, uz konstataciju da će u radu imati snažan oslonac u činjenici da su odnosi Srbije i Nemačke na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji.

Predsednik Vučić je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je ekonomska saradnja dveju zemalja u snažnom zamahu, uz zahvalnost nemačkim kompanijama što u Srbiji obezbeđuju radna mesta za bezmalo 50.000 radnika. On je konstatovao da snaženju odnosa dveju zemalja doprinosi i unapređenje saradnje Srbije sa nemačkim saveznim pokrajinama.

Ambasador Šib je rekao da Nemačka snažno podržava evropski put Srbije i istakao važnost poglavlja 23 i 24, i posebno poglavlja 35 koje se tiče pitanja Kosova. On je istakao značaj učešća Srbije u Berlinskom procesu, koji je inicirala kancelarka Angela Merkel, jer time potvrđuje svoju politiku regionalne stabilnosti.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost nemačkoj kancelarki što, kroz Berlinski proces, podstiče saradnju na Zapadnom Balkanu i time doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

Vučić je, prilikom ceremonije primopredaje akreditivnih pisama novoimenovanog ambasadora Republike Irak Fakrija Hasana Mahdija Al-Ise, rekao da srpski narod gaji iskreno prijateljstvo prema iračkom narodu.

Predsednik Vučić je istakao da se dolazak ambasadora Al-Ise poklapa sa značajnom godišnjicom u odnosima dveju zemalja – 60. godišnjicom diplomatskih odnosa, zasnovanih na uzajamnom poštovanju i razumevanju.

S tim u vezi, predsednik Vučić je zahvalio na podršci koju Irak pruža suverenitetu i celovitosti Srbije i dodao da Srbija, sa svoje strane, podržava suverenitet i celovitost Iraka. On je izrazio nadu da će se Irak izboriti sa izazovima sa kojima se suočava na unutrašnjem političkom planu.

Dvojica sagovornika su konstatovali da postoji obostrani interes za povećanjem robne razmene, kao i spremnost za saradnju u oblasti građevinarstva i infrastrukture, energetike, poljoprivrede, zdravstva i farmaceutske industrije, auto-industrije i informacionih tehnologija

Ranije danas Vučić je primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Češke Tomaša Kuhte i poželeo mu dobrodošlicu i uspeh u radu.

Kako se ističe u saopštenju, predsednik Vučić je istakao da ambasador Kuhta počinje diplomatski mandat u Beogradu u godini u kojoj obeležavamo značajan jubilej u odnosima između Srbije i Češke – 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ambasador Kuhta je Vučiću preneo pozdrave predsednika Zemana, a predsednik Vučić je uzvratio pozivom da predsednik Zeman poseti Srbiju. Dvojica sagovornika su se saglasili da će predstojeća poseta češkog predsednika potvrditi i dodatno podstaći dobre odnose Srbije i Češke. Vučić je izrazio zadovoljstvo što odnose Srbije i Češke karakteriše međusobno poštovanje i razumevanje, kao i nadu da će saradnja dveju zemalja nastaviti da jača, kako kroz politički dijalog, tako i kroz različite vidove ekonomskog povezivanja.

Ambasador Kuhta je rekao da stabilnost političke situacije i dobri ekonomski pokazatelji u Srbiji čine dobru osnovu za brojnije investicije iz Češke. Kuhta je u razgovoru ponovio snažnu podršku Češke evrointegracijama Srbije, koja nije samo politička, već se ogleda i kroz realizaciju mnogih projekata pomoći.

Vučić je primio i akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Australije Rut Stjuart, izrazivši nadu da će zajedničkim radom unaprediti bilateralne odnose dveju zemalja.

Predsednik Vučić je rekao da se između Srbije i Australije intenziviraju kontakti i politički dijalog, što daje impuls saradnji u različitim oblastima, pa je vidljivo i interesovanje australijskih kompanija za poslovne prilike u našoj zemlji. „Raduje nas to što dvadesetak srpskih kompanija uspešno sarađuje sa australijskim IT sektorom“, istakao je predsednik Vučić.

On je posebno zahvalio Australiji što kroz različite projekte pomaže u rešavanju problema najosetljivijih društvenih kategorija, što podrazumeva zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pomoć deci sa smetnjama u razvoju, pomoć žrtvama nasilja, unapređenje ekonomskog položaja žena u ruralnim oblastima, obrazovanje članova romske zajednice i drugo.

Ambasadorka Stjuart je istakla da je i brojna srpska zajednica u Australiji važan činilac u povezivanju dveju zemalja. Ona je naglasila podršku Australije evropskim integracijama Srbije i izrazila nadu da će dve zemlje iskoristiti dobre političke odnose da unaprede ekonomsku saradnju, navodeći Rio Tinto kao primer saradnje.

U razgovoru o regionalnoj situaciji, predsednik Vučić je istakao da su mir i stabilnost u regionu od najveće važnosti za Srbiju i da je zato posvećen nalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, iako nije optimista da će do njega doći u skoroj budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari