Vučić i Merkelova razgovarali o suzbijanju korona virusa 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i kancelarka Savezne Republike Nemačke Angela Merkel razgovarali su danas preko video linka.

Zvaničnici su razmenili mišljenja o bliskim bilateralnim i ekonomskim vezama, procesu pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji i pratećim reformama, kao i o situaciji u regionu.

Tokom razgovora, predsednik Vučić i kancelarka Merkel detaljno su razmatrali i izazove u suzbijanju zarazne bolesti COVID-19.

U daljem razgovoru razmotrili su pitanje dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i u tom kontekstu, uvođenju taksi privremenih institucija u Prištini 2018. godine na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

https://www.instagram.com/p/B94FllTpnZl/?fbclid=IwAR174p63Swz3ACnjAThy4Oexb9lG2QOl4JUYFKdtg8VwFv6RDGxQyYG6Pr8

Savezna kancelarka pozdravlja spremnost predsednika Srbije za početak dijaloga o trgovini i necarinskim barijerama između, kako je rekla,  Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije.

Savezna kancelarka, takođe, pozdravlja spremnost Srbije za sprovođenje Briselskog sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom, čiji će prvi korak biti puštanje u rad stanice Merdare, pri čemu je predsednik Vučić insistirao na punom poštovanju i sprovođenju svih odredaba Briselskog sporazuma.

Predsednik Vučić i savezna kancelarka Merkel zalažu se za brzi nastavak dijaloga u cilju sveobuhvatnog dogovora o punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

„Zahvalan sam na nemačkoj i Vašoj ličnoj pažnji i brizi za Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana“, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je izjavio da će preduzeti sve neophodne korake u cilju uspešnog nastavka ovog dijaloga i izbegavanja koraka koji bi unazadili odnose Beograda i Prištine, kako bi se ostvarila konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari