Vučić i Mitrofanova o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i saradnji 1Foto: TW/ predsednik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodilac ruske Federalne agencije za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnika u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju Eleonora Mitrofanova razgovarali su danas o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i o kulturnoj, naučnoj i obrazovnoj saradnji, saopštilo je predsedništvo.

Vučić je naglasio da je poseta predsednika Vladimira Putina u januaru ove godine bila jedan od najznačajnijih događaja za odnose Srbije i Rusije, kao i da su njeni rezultati dalekosežni.

„Izuzetno smo zahvalni na posvećenosti ruskih partnera u sprovođenju i finansiranju unutrašnjeg oslikavanja Hrama Svetog Save u Beogradu“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da je za uređenje hrama Srbija u petak uplatila dodatnu pomoć u iznosu od deset miliona evra.

Mitrofanova je istakla je da su duhovne veze dva naroda osnov za razvoj odnosa na svim nivoima i pozdravila dogovor o potpisivanju Programa saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, sporta i omladinske politike vlada Srbije i Rusije za period 2019-2021, a koje je planirano za april ove godine.

Vučić je izrazio nadu da će koordinacija sa ruskom stranom biti još čvršća i zahvalio na bezrezervnoj podršci Rusije povodom namera tzv. Кosova da postane član pojedinih međunarodnih organizacija, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je istakao zahvalnost Eleonori Mitrofanovoj na njenom angažovanju i velikom doprinosu kao ambasadoru Ruske Federacije u Unesko, kada je sprečeno članstvo samoproglašene države Кosovo u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari