Vučić i Mondoloni o značaju Makronove posete Srbiji 1Foto: FoNet/TV FoNet (Arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će prva poseta predsednika Francuske Srbiji posle 18 godina, predstavljati veliki napredak u odnosima dveju zemalja.

Vučić je naglasio da će, nakon francuske strategije o Zapadnom Balkanu, poseta Emanuela Makrona značiti izuzetnu priliku i za razgovor o evropskim integracijama Srbije, saopšteno je iz Predsedništva posle sastanka predsednika Srbije sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem o predstojećoj poseti francuskog šefa države, situaciji u regionu i evropskom putu naše zemlje.

Vučić je najavio da će tokom posete predsednika Makrona biti potpisani mnogi važni ugovori i sporazumi o ekonomskoj saradnji, vojnotehnički ugovori i sporazumi o saradnji u oblasti kulture i sporta, kao i mnogi investicioni projekti.

Posebno istakavši želju za produbljivanjem odnosa Srbije i Francuske, Vučić je naglasio da je poseta predsednika Francuske posle osamnaest godina veliki napredak u odnosima dveju zemalja, navedeno je u saopštenju.

Beograd je spreman za nastavak dijaloga, čim Kosovo ukine anticivilizacijske i protivpravno uvedene takse, naveo je Vučić i dodao da su jednostrani potezi Prištine, kojim rizikuju eskalaciju sukoba i dovode u opasnost mir i stabilnost u regionu, neprihvatljivi.

Ambasador Mondoloni pozdravio je pristup Srbije u aktuelnoj krizi u odnosima sa Prištinom, istakavši da Francuska pozdravlja mirnu reakciju srpske strane.

On je naglasio da će poseta predsednika Makrona nositi tri poruke: unapređenje ekonomske saradnje, podršku reformama Srbije i podršku normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari