Vučić i Putin o vojnoj saradnji 1Foto: Arhiva

Sa Putinim ću razgovarati i o vojno-tehničkoj saradnji jer želimo da imamo dovoljno da štitimo zemlju i obezbedimo vojnu neutralnost, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Moskvi RTS i dodao da će sutra taj sastanak trajati oko dva i po sata.

Razgovaraće se o ekonomskim odnosima, pravima srpskih radnika u Rusiji, povećanju trgovinske razmene.

„Biće potpisani sporazumi u vezi sa gasom. Uvećana je potrošnja gasa, iznosi više od dve milijarde kubnih metara, jer kako napreduje industrija veća je i potrošnja gasa. Razgovaraće se o uvećanju skladišta u Banatskom Dvoru, kako bismo obezbedili siguirnost za građane i fabrike“, rekao je Vučić.

Jedna od tema biće i vojno-tehnička saradnja. Vučić ističe da se Srbija ponaša kao suverena zemlja. „Želimo da imamo dovoljno da štitimo zemlju i obezbedimo vojnu neutralnost“, kaže Vučić.

Planirana je, kako je rekao, kupovina helikoptera Mi-17 ili varijacija tog modela.

„Naše ratno vazduhoplovstvo skoro da nije postojalo, nabavili smo šest ‘erbasova‘ za vojsku i tri za policiju, dva Mi-17, šest ‘migova 29‘“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će biti reči o nabavci sistema protivvazdušne odbrane, Vučić je rekao da je kupovina takvog sistema suviše složeno i škakljivo pitanje „imajući u vidu činjenicu da ceo svet gleda u to kao da ne želi da vidi Srbiju jaku“.

Posthumni orden za Čurkina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras u Moskvi supruzi Vitalija Čurkina, Irini, Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je nekadašnji ambasador Rusije u UN posthumno odlikovan.

Tokom svečane ceremonije u ambasadi Srbije u Moskvi, Vučić rekao je da je Čurkin, između ostalog, zaslužan za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari