Naša je davnašnja ideja da ugostimo premijere Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Ramu. Ne samo da ugostimo ovu dvojicu premijera, već i premijere iz ostalih zemalja regiona i to zato što su oni među najuticajnijim ličnostima, makar na ovim našim prostorima, navodi za Danas Zvezdana Kovač, izvršna direktorka Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi iz Soluna (CDRSE) i glavna urednica „Okruženja“, koja će zajedno sa portparolom Saveta za regionalnu saradnju Nenadom Šebekom krajem meseca u TV emisiji ugostiti premijere Srbije i Albanije, što će biti njihovo prvo zajedničko gostovanje u elektronskim medijima. Emisija će, inače, biti snimljena u Beču tokom Druge konferencije o Zapadnom Balkanu.

Naša sagovornica ističe da „mi na Balkanu ne znamo da slušamo jedni druge, previše smo bučni i ne znamo da razgovaramo“.



 

– Takvi su nam i političari, takvi su nam i mediji. Čast izuzecima, naravno. „Okruženje“ želi da uvede razgovor, zdravu polemiku i razmjenu mišljenja kao osnovno i jedino sredstvo rešavanja problema. To što su Vučić i Rama, zajedno sa generalnim sekretarom Saveta za regionalnu saradnju Goranom Svilanovićem, prihvatili poziv, tumačim kao dobar znak podrške jedne takve politike. I organizatori samita su prepoznali značaj ovakve televizijske emisije i omogućili su nam da budemo dio njihove agende – konstatuje ona.

                 Govoreći o glavnim temama emisije u kojoj će gostovati Vučić i Rama, Kovač precizira da će dvojica premijera razgovarati o „odnosu dvije države, o tome kako vide budućnost Balkana, kako da prošlost ne bude smetnja konstruktivnoj saradnji i kako da mladi ljudi žive u regionu punom podsticajnih izazova, a ne prepreka i sukoba“.

– Oni su pokazali želju i spremnost da sarađuju, odnosno da preuzmu odgovornost za zajedničku budućnost uprkos dugoj istoriji nerazumijevanja, manjku demokratske kulture, ratovanjima i zločinima. Pri tome, mlade ljude vide kao nosioce tog procesa, pa će u emisiji biti govora i o inicijativi za formiranje Unije mladih Zapadnog Balkana, koju su dvojica premijera svesrdno podržali – ukazuje sagovornica Danasa.

Upitana kako ocenjuje značaj predstojećeg foruma u Beču, Kovač naglašava da bi Berlinska inicijativa mogla da bude od velike pomoći zemljama Zapadnog Balkana, jer ih podstiče na razgovor i saradnju.

– Čini se da ne ostaje sve samo na verbalnom nivou, već da se neki  dogovoreni zajednički projekti i ostvaruju. Ovogodišnji samit u Beču bi trebalo da bude korak naprijed u učvršćivanju takvog jednog pozitivnog pristupa i da saradnja susjeda postane uobičajena, a ne agencijska vijest. Ove godine će predstavnici civilnog društva imati priliku da kažu šta misle, pa očekujem da bi mogao lagano da krene proces međusobnog povjerenja, nadopunjavanja i saradnje, umjesto dosadašnjeg gotovo neprijateljskog odnosa vlasti i građanskog društva – smatra izvršna direktorka CDRSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari