Vučić i Rama o srpsko albanskim odnosima 1Foto: Fonet TV

Beogradski bezbednosni forum pod nazivom „Da li će demokratija preživeti krizu
svetskog poretka?“ održaće se od 12. do 14. oktobra. Centralni događaj biće dijalog o budućnosti albansko-srpskih odnosa i stabilnosti jugoistočne Evrope.

U okviru njega premijeri Aleksandar Vučić i Edi Rama odgovarati na pitanja profesora Miše Glenija. U okviru konferencije će se održati 25 diskusija sa više od 100 govornika i 700 učesnika, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija i civilnog društva, među kojima su brojna značajna imena političke i diplomatske scene.

Diskutovaće se i o demokratskom odgovoru na rastući populizam i radikalizaciju, novoj evropskoj strategiji bezbednosti, zamoru u procesu proširenja Evropske unije, rešenjima za političku stabilnost i izgradnju institucija u jugoistočnoj Evropi.

Teme će biti i dijalog između Beograda i Prištine, odnosi Srbije i NATO, kao i proces digitalizacije, sloboda govora i jačanje partnerstva između države i civilnog društva.

Na agendi će se naći i pitanja o novom putu svile u Evropi, povećanja učešća civila u mirovnim misijama, odnosu demokratije i bezbednosti i ulozi žena u promovisanju politike mira, navodi se u saopštenju organizatora.

Akademski događaj, koji tradicionalno prethodi konferenciji i okuplja mlade i perspektivne istraživače, biće posvećen migrantskoj krizi, izazovima integrisanja izbeglica i poštovanju ljudskih prava.

Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj te vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva – Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta
u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari