Vučić i Tači saglasni oko nove faze dijaloga 1Foto: Twitter/Maja Kocijančić

Na trojnom sastanku, koji je danas održala visoka predstavnica EU Federika Mogerini, Aleksandar Vučić i Hašim Tači saglasili su se da rade na otpočinjanju nove faze dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

Kako se navodi u saopštenju, srpski i kosovski predsednik su do tog zaključka došli na neformalnom sastanku u Briselu, s namerom da se dogovore o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kako se navodi, “radi normalizacije odnosa i pomirenja“.

“Oni su se saglasili da treba da se otpočne nova faza u dijalogu Beograda i Prištine i odlučili su da njihovi timovi počnu da rade na pripremama. Oni su izrazili značaj implementacije dogovora koji su postignuti u dijalogu – bez odlaganja“, navodi se u saopštenju i dodaje da je Mogerinijeva potvrdila posvećenost Evropske unije evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji sastanak sa Tačijem, uz posredovanje Mogerini, bio plodotvoran i važan jer se razgovaralo o suštini i sadržaju dijaloga u budućnosti, a najmanje o tehničkim stvarima.

„Ostaje nam nekih mesec i po dana da se pripremimo i kroz više šatl poseta i razgovora kuda, kako i na koji način želimo da nastavimo. Nema sumnje da će dijalog biti nastavljen u Briselu, ali ne samo taj dijalog koji se bavi određenim temama, već da ćemo se baviti suštinskim stvarima, kako i na koji način vidimo naše odnose za godinu, dve ili pet“, rekao je Vučić.

Što znači da moramo ozbiljnije i hrabrije da razgovaramo unutar, s naše strane, srpske javnosti, oni unutar albanske javnosti na Kosovu i Metohiji i svi zajedno da mnogo češće i više razgovaramo, dodao je on.

Vučić je takođe istakao da nije isključio kao mogućnost da se dijalog Kosova i Srbije nastavi na nivou predsednika, iako o tome danas nije bilo reči. Dodao je da to zavisi od obe strane, odnosno koga strane budu odredile da ih predstavlja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vučić je rekao da je Zajednica srpskih opština jedna od obaveza koju Priština mora da ispuni.

I predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je sastanak bio konstruktivan i da se razgovaralo o pripremama nove faze pregovora koji će voditi ka normalizaciji i pomirenju dve zemlje i njenih naroda.

„Ova nova faza dijaloga o normalizaciji odnosa i pomirenju naših naroda biće u korist dveju država, u korist naših naroda, zatvoriće mračno poglavlje prošlosti i otvoriće jednu sigurnu perspektivu evropske budućnosti naših država i regiona“, rekao je Tači.

Kako je rekao, radne grupe radiće na preliminarnim idejama kako bi se dobro pripremila nova faza dijaloga.

„Ja se nadam i verujem da je pomirenje između Srba i Albanaca moguće i da će se postići. To je u interesu Kosova i cele regije, a Kosovo će u tom pravcu biti veoma odgovorno“, dodao je Tači.

Na bilaterlanim sastancima bilo je reči i o odnosima Kosova i Srbije na putu evrointegracija.

Vučić je izjavio da je od Mogerini zatražio da se tačno kaže kada Srbija može da postane članica EU, na šta je naišao na razumevanje visoke predstavnice.

Tači je zatražio da se preduzmu konkretni koraci u odnosu sa Kosovom i da se okonča faza izolacije Kosova.

Predsednici su izrazili važnost implementacije svih postignutih sporazuma u dijalogu bez daljih kašnjenja, dok je Mogerini potvrdila posvećenost EU evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana.

Kako je ranije saopšteno iz Brisela, Vučić i Tači razmenili su gledišta o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao i o “širim kretanjima u regionu Zapadnog Balkana”.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je juče za RTS da taj sastanak “može da donese relaksiranje tenzija, kao i rad na sprovođenju dogovorenog”. “To će biti još jedna prilika da iskažemo potrebu i želju da se ono što je dogovoreno ostvari i sprovede i da izrazimo uverenje da se samo kroz dijalog mogu rešavati problemi”, istakao je Ðurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari