Vučić: Ideja o formiranju regionalne ekonomske zone dobija na zamahu 1Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas u Davosu da politika regionalne ekonomske zone na zapadnom Balkanu dobija na zamahu.

Posle panela o zapadnom Balkanu, Vučić je novinarima rekao da je Srbija spremna da u potpunosti otvori granice sa svima i da apsolutno postoji slobodan protok robe, usluga, kapitala i ljudi.

„To je jedna od ključnih ideja sa kojom sam krenuo još kao predsednik vlade i danas kao predsednik nastavaljam… Za nas je od najvećeg značaja formiranje regionalne ekonomske zone, potpuno slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi i ako to ostvarimo celom regionu će biti bolje. Mi ćemo imati još više investicija, bićemo uspešniji, bićemo bogatiji a Evropa i svet će nas bolje razumeti“, naveo je.

On je ocenio da u medjunarodnim organizacijama, od Svetske banke, preko OEBS-a i EU postoji „veća posvećenost za jasniji pogled i za brže rešavanje problema na Balkanu u budućnosti“, dok u regionu, kako je dodao, i dalje postoje „različiti pogledi, previše prošlosti i manje budućnosti“.

Vučić je novinarima rekao i da su u Davosu „svi osudili“ odluku Prištine o uvodjenju taksi na robu iz Srbije i BIH, kao i najave pokupaja primenovanja Republike Srpske.

Na pitanje novinara, Vučić je rekao da ne veruje da će takse na Kosovu lako biti ukinute, ali da se nada.

„Moramo da nastavimo da razgovaramo bez obzira što znamo da ne možemo baš da imamo poverenja. Ja ne verujem da će oni da ukidaju takse lako, ali se nadam da hoće, ja se i dalje nadam da hoće, misim da je pritisak na njih sve veći“, rekao je.

Upitan da prokomentariše izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da mladjim generacijama duguje mirovni sporazum sa Srbijom, Vučić je rekao da prištinski zvaničnici imaju jednu priču pred svetom a drugu kod kuće.

„Mislim da svi mi dugujemo mladjim generacijama i onima koji dolaze mir, jer kakav god rat da vodimo nigde nas neće odvesti i ni do čega nas neće dovesti. Ali…. to su njihove igre, kad su pred svetom onda imaju lepe poruke, a kad su u Prištini onda za domaću javnost imaju sasvim druge“, dodao je.

Sumirajući rezultate posete Davosu gde je sinoć prisustvovao i večeri koju je organizovao predsednik Svetskog ekonomskog foruma Berge Brende, Vučić je rekao da je zadovoljan i da veruje je Srbija bila predstavljena na dobar način.

„Čini mi se da smo Srbiju predstavili na dobar način. Ja sam posebno zahvalan Sebastijanu Kurcu koji je biranim rečima, veoma biranim rečima govorio o Srbiji, hvalio njeno ponašanje u regionalnim okvirima i ekonomske reforme“, rekao je predsednik Srbije na kraju posete Davosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari