Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Na životnu filozofiju koja nam je stalno ponavljala da treba da čekamo da neko drugi sve završi umesto nas, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu za „Alo“.

On je ocenio da „Ikee“ nema tamo gde nema bar želje da se razmišlja i radi na novi, drugačiji način.

„Ikea“ ne trpi stajanje u mestu, odustajanje od cilja, zaustavljanje zbog problema, ona podrazumeva da nema odustajanja, nema neostvarivog, nemogućeg, nedostižnog, ocenio je Vučić.

Samo onaj ko spava ne greši, jedna je od važnijih „zapovesti“ osnivača „Ikee“ Ingvara Kamparda i poziv svima nama da batalimo jastuke, na kojima sanjamo o bezgrešnom društvu i bezgrešnim kompanijama, i da se otvorenih očiju, budni, bacimo na posao, svesni da ćemo u tom poslu i pogrešiti, ali i da je spavanje svakako najveća greška ovog našeg doba i naših života, naveo je predsednik Srbije.

Takođe, dodao je, još jedno važno Ingvarovo pravilo mi u Srbiji moramo veoma dobro da naučimo: Da posao nije „samo izdržavanje” i da nije cilj rada da on prođe i da mi, izmoždeni nečinjenjem i nezadovoljni sami sobom, odemo kući.

Ako niste posvećeni onome što radite, kaže Kampard, ako na radu ne dajete sve od sebe, ako ne pokušavate da ga obogatite, da otkrijete nešto novo, naučite, izgradite se, znate li šta će se dogoditi sa čitavom trećinom vašeg života, a upravo toliko, u proseku, provedemo na poslu – pa bacićete je, podsetio je Vučić.

Vreme je, po njemu, najvažniji resurs koji ljudi imaju i jasno je, najvažniji resurs nas u Srbiji. Niko od nas ga nema za bacanje. Zato što kada ga bacite, bacili ste ga zuvek. Vreme se ne vraća, ne postoji repriza onoga što je prošlo, istakao je Vučić.

Kada vidim koliko njih u Srbiji troši vreme tražeći nešto što već imamo, baca ga na besmislene tvitove i komentarisanje komentara i tuđih odluka, umesto da ih iskoristi za svoje odluke, o svom radu, pomislim kako nam to, vreme, jeste najveći problem, navodi Vučić.

A za kraj sam sačuvao ono što mi se u celom tom nizu ideja najviše sviđa, deo u kojem Kamprad kaže da nije cilj stići do cilja. Cilj je putovati i stalno pomerati ciljeve i iznalaziti nove, rekao je Vučić, dodavši da je to ono što najviše želi da postignemo u Srbiji.

Da Srbija bude zemlja koja stalno pomera granice sopstvenih uspeha, da nikada ne budemo zadovoljni postignutim, nego da težimo višem, boljem i još izazovnijem, zaključio je Vučić.