Vučić: Ime premijera za mesec dana 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je 2. aprila pobedio na predsedničkim izborima, izjavio je danas da razumišlja o „dva ili tri imena ko bi mogao biti novi predsednik Vlade“ i da će javnost o tome obavestiti u narednih mesec dana.

Upitan da li su ta tri imena, Ivica Dačić, Ana Brnabić i Dušan Vujović, Vučić je rekao „neka jesu neka nisu“.

Uvek imate ljude koji su nezadovoljni kada ste demokratsko društvo i imate tako organizovanu političku stranku, rekao je Vučić, povodom pitanja da li očekuje nezadovoljstvo u SNS, ako premijer ne bude iz njegove stranke.

Prema istraživanjima koje sam video, poverenje u stranku koju vodim je na 57 do 58 odsto, što nikada niko nije imao, istakao je Vučić.

Ono što mi je drago, rekao je Vučić, jeste dobar odziv u Trsteniku i Leskovcu na ponovljenim predsedničkim izborima, dok je nešto manji u Novom Sadu.

Videćemo i večeras šta ljudi kažu, na pravom mestu, ne maltretirajući negde nekoga, već šta misle na biračkim mestima, naglasio je Vučić.

Upitan o zahtevu ministra Aleksandra Vulina za smenu rukovodstva RTS, Vučić je odgovorio da se zahtevi šire i da svi imaju zahteve za smenu rukovodstva RTS.

Kada to traži ministar Vulin, onda je to diktatorski zahtev, a kada neki drugi to traže, onda je to demokratski zahtev, ocenio je Vučić.

Postoje institucije koje donose odluke o tome. Da li sam uvek bio srećan i da li sam danas srećan onim što radi RTS? Nisam, ali možda je to dobro za demokratiju, istakao je Vučić.

Neka oni rade svoj posao, institucije su tu da odlučuju, rekao je Vučić, jer ne odlučujemo o tome ni ja, niti Vulin, niti bilo ko na ulici.

Zna se kako, ko i po kojoj proceduri odlučuje. Interesantno je to da se nekima ne sviđa, a svi su njihovi ostali na čelnim funkcijama RTS, niko nijednog iz doba Demokratske stranke nije promenio, svi „žuti“ su ostali tamo, apsolutno svi, predočio je Vučić.

Svi koji su u to vreme dovođeni, ostali su i danas vedre i oblače, svi su urednici Dnevnika koje je postavljala DS, apsolutno svi. Sad mi pričaju da to nije DS, nego Tijanić, ‘ajde bolje ništa da ne govorim, dodao je Vučić.

On je rekao da ne prati društvenu mrežu tviter, dok je na pitanje o neprimerenim pisanjima na račun patrijarha, odgovorio da svi mogu da budu verujući, neverujući, ateisti ili agnostici.

To je vaše pravo, ono što nije dobro, ako je neko vređao patrijarha, ne razumem tu vrstu uvreda, rekao je Vučić novinarima ispred Patrijaršije, posle razgovora sa patrijarhom srpskim Irinejom.

Govoreći o protestima, Vučić je rekao da samo u Nišu i Novom Sadu ima između 300 do 600 ljudi, a u Beogradu je do 3.000 ljudi, i naveo da oni imaju pravo da šetaju.

Naša tolerancija, strpljenje, to je naša snaga, snaga našeg demokratskog društva. Ja vidim da je ljudima mnogo toga već preko glave, nedvosmislenoj većini, samo neki drugi to ne žele da vide, ocenio je Vučić.

Ja te ljude molim da ostanu trpeljivi i strpljivi i da razmeju da je naša nasušna potreba da imamo praznike demokratije. Da svako može da dođe i ispolji svoje mišljenje, da šeta koliko hoće, ali da se time ne ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, rekao je Vučić.

To nije problem za nas, dodao je on, naučili smo već da od šest do devet, bez obzira da li ih je 50 ili 5.000, ne možete da prođete centalnim ulicama grada.

Nije baš tako strašno. Sve dok nema nasilja, siledžijskog ponašanja, sve dok nema batinjanja ljudi, napada na institucije, to je sve u redu, istakao je Vučić.

On misli i veruje da je to nešto što pruža i daje dobru sliku o Srbiji, mada bi više voleo da se Srbija koncentriše na rad.

Naše strpljenje mora da bude bezgranično dok se stvari odigravaju u okviru zakona, dok je nenasilno, dok nema siledžijskog i bahatog ponašanja, ponovio je Vučić.

To što nam psuju majku, viču ovako ili onako, to je sve okej, to je u redu, ocenio je Vučić i poručio da se neće preći granica ako se upotrebe kamenice, palice i pesnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari