Vučić: Izgradnja fruškogorskog koridora 1

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u prvoj polovini
iduće godine početi izgradnja Fruškogorskog koridora.

On je naveo da veruje da će biti gotov za tri godine, do kraja mandata ove Vlade Srbije, koja, kako je napomenuo, radi da se u Vojvodini bolje živi. Želim građanima Srema da kažem da ćemo u prvoj polovini iduće godine završiti pripreme i krenuti u izgradnju Fruškogorskog koridora, rekao je Vučić u parlamentu. Dodao je da svaka takva investicija predstavlja “uzimanje od rasta”.

Ali mi ćemo to da uradimo, “ne za pola godine ili godinu, ali za tri godine verujem da ćemo da završimo pre kraja mandata ove vlade”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine Olene Papuge, Vučić je naglasio da (vaša) prethodna vlast ništa nije uradila na tom projektu i podsetio da se o tom koridoru priča još od 1972. i 1982, čak i 2002. godine, a da još nema ni idejnog projekta za Fruškogorski koridor Očekujemo i vašu podršku za Fruškogorski koridor, rekao je on poslanici LSV. Vučić je izjavio da se za AP Vojvodinu, prema Ustavu, izdvaja 7 odsto rashoda. Rekli smo da nećemo da smanjujemo prerogative i nadležnosti pokrajinskih vlasti, Vojvodina nema svojih ili ima vrlo malo svojih prohoda, nema nikakvih obaveza prema platama u javnom sektoru, prema putevima, prugama i kompletnoj infrastrukturi, niti socijali i poljoprivredi, naveo je Vučić.

Nego se uzme od Srbije, a da je dosad bilo „pola pije pola Šarcu daje“, dodao je on. Zato smo održali zajedničku sednicu dve vlade da se dogovorimo da se racionalno troši, rekao je Vučić.Hoćemo da se u Vojvodini živi mnogo bolje i zatio 118 objekata gradimo, 1,79 milijardi ulažemo u objekte u
Vojvodini, rekao je premijer Srbije i poručio: Hoćemo da vidimo kako se taj novac troši.

Olena Papuga je replicirala Vučić u naglasila da se novac Vojvodini vraća, a ne daje! To što vi govorite, ne, vraća joj se, i to deo onog što je zaslužila, istakla je poslanica LSV.

 

Odgovarajući na njena pitanja, Vučić je rekao i da se ne može govoriti o „vraćanju“ plata i penzija, jer su one bile nerealno povećavane u ranijem periodu.

Vučić je izjavio da je prosečna plata u Srbiji 376 evra, a da će u februaru ili martu iduće godine biti oko 420 evra. Takođe, povećaćemo minimalnu zaradu, tako da će 360.000
ljudi, koji u Srbiji primaju minimalac dobiti direktno povećanje plate od 8 odsto i to u privatnom sektoru. Plate u javnom sektoru ćemo dalje da povećavamo i ljudi će da imaju veće plate nego što su ih imali pre smanjenja, poručio je premijer.

Vučić je izjavio danas da ne može da garantuje da je potpuno sprečeno odavanje podataka iz policijskih istraga stranim obaveštajnim službama, ali da prema podacima koje ima misli da jeste. Pokazali smo da se možemo suprotstaviti i službama kojima upravljaju velike svetske sile, rekao je Vučić na sednici Skupštine Srbije, na kojoj odgovara na poslanička pitanja. On je objasnio da su iz Uprave kriminalističke policije podaci iznošeni do sredine 2015. godine, i da su „sve što je naša policija radila strane službe imale pre nego što je došlo u drugu fazu pretkrivičnog postupka“.

Imamo pojačano delovanje različitih stranih obaveštajnih i bezbednosnih agencija na teritoriji naše zemlje, ali naše bezbednosne agencije i obaveštajni timovi dobro obavljaju svoj posao i možemo da zaštitimo zemlju, građani mogu da budu spokojni, poručio je Vučić.

On je to rekao odgovarajući na pitanje poslanika Nove stranke Zorana Živkovića, koji je insistirao da premijer odgovori da li je taj koji se sumnjiči za špijunažu uhapšen ili nije, kao i da kaže o obaveštajnoj službi koje zemlje se radi.

Vučić je ukazao da Zakon o krivičnom postupku mora da se poštuje i da nije posao predsednika Vlade da o tome govori, ali da je sigurno da je ceo postupak obavljen u skladu sa Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari