"Vučić je legitiman sagovornik, hteli mi to ili ne" 1Foto: Beta/Emil Vaš

Nemačka i EU moraju više da se angažuju u kosovskom problemu da drugi svetski igrači ne bi uskočili u taj prostor, kazao je za Dojče vele poslanik Zelenih u nemačkom Bundestagu Otmar fon Holc koji je predvodio parlamentarnu delegaciju u poseti regionu.

„Evropska unija ne bi smela da dopusti posrednički vakuum“, rekao je za DW Otmar fon Holc o problemu Kosova.

Prema njegobim rečima, Rusija je vrlo zainteresovana da se etablira u Srbiji.

„Erdogan se zanima i za Kosovo. Mi moramo više da se angažujemo pre nego što ove sile u regionu steknu još više uticaja“, dodao je on za DW.

To što Brisel naizgled zaostaje u angažmanu i za Vašingtonom koji je nedavno imenovao Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pitanje Kosova, Fon Holc je objasnio i činjenicom da nisu sve države EU priznale Kosovo pa je konkretniji angažman nešto teži.

Američku podršku ideji o prekrajanju granica ovaj poslanik komentarisao je na način tipičan u Berlinu: Pomeranje granica bi unelo dodatnu nestabilnost. Ipak, sagovornik Dojče velea dodaje da nije izvesno da li Vašington podržava razmenu teritorija, kako se prikazuje u medijima.

„Mi smo razgovarali i sa američkim ambasadorom na Kosovu i kroz taj razgovor se uopšte nije moglo razaznati da se ovo rešenje preferira. Pitanje razmene teritorija u razgovorima uopšte nije igralo neku ulogu“, kazao je Fon Holc, ali ostavlja prostora da Amerikanci zakulisno igraju drugu igru: „To je, ako smem da primetim, tipično za Trampovu admistraciju. Prema spolja jedno, a ispod površine nešto drugo“.

Govoreći o političkoj situaciji u Srbiji, Fon Holc je za DW rekao da bi EU mogla da učini „mnogo više“ na podršci demokratskim snagama u zemlji. On je dodao da je „Vučić, hteli mi to ili ne, predsednik Srbije i legitiman sagovornik“ u pregovorima o Kosovu.

„Postoje mnogi momenti u razvoju odnosa Srbije i Kosova gde bi Nemačka i EU mogli jače da deluju kao posrednici i to s Vučićem kao partnerom“, smatra Fon Holc.

Ovaj predsednik pododbora Bundestaga za civilnu kriznu prevenciju predvodio je ovih dana delegaciju na putovanju u Srbiju i Kosovo. Tu su bili predstavnici svih šest poslaničkih klubova – Demohrišćana, Socijaldemokrata, Zelenih, Levice, Liberala i Alternative za Nemačku. Fon Holc saradnju ocenjuje kao „harmoničnu“.

Na pitanje kakav utisak je ostavio član delegacije Valdemar Hert iz desničarske Alternative za Nemačku, stranke iz koje Kosovo otvoreno zovu „mafijaškom državom“, Fon Holc kaže da se kolega držao „vrlo povučeno“.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari