Vučić kandidat SNS za predsednika 1Aleksandar Vučić pred sednicu Predsedništva SNS; Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Predsedništvo SNS predlaže Glavnom odboru stranke da za predsednika Srbije, kao svog kandidata, istakne Aleksandra Vučića. Ta odluka doneta je jednoglasno, navodi se u saopštenju SNS.

Kako se ističe u dopisu medijima nakon sednice Predsedništva SNS, predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obavezuje se da u najboljoj veri nastavi razgovore sa današnjim predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem i „pokuša da obezbedi puno državno jedinstvo svih odgovornih faktora u  Srbiji, u nameri da se Srbija odbrani od snaga prošlosti i obezbedi njen dalji napredak“.

„Takođe, predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić dužan je da razgovara sa svim partnerima Srpske napredne stranke i pokuša da obezbedi široku narodnu podršku za pobedu na predstojećim izborima“, ističe se dalje u saopštenju.

Sednica Glavnog odbora SNS, na kojoj će biti doneta odluka, biće održana u petak 17. februara sa početkom u 17.30 časova u Sava centru.

Ministar Nebojša Stefanović je rekao novinarima nakon sednice Predsedništva SNS da su članovi tog tela jednoglasno za to da lider stranke Aleksandar Vučić bude kandidat za predsednika, ispred SNS. Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke je završena, ali nije bilo izjava funkcionera stranke ni pre ni posle sastanka, javlja televizija N1.

Kako prenose mediji, jedina tema sednice bili su predsednički izbori, a sednica je počela oko 16 časova.

Iako je apsolutna većina Srpske napredne stranke za to da lider naprednjaka Aleksandar Vučić treba da uđe u trku za predsednika Srbije, konačnu odluku saopštiće Vučić večeras ili sutra, barem je tako danas najavio Tomislav Nikolić. U SNS obećavaju da će izbori biti raspisani na vreme, 2. marta.

„Kandidati će od 2. marta do 30. aprila kada bi i trebalo da bude održan prvi krug predsedničkih izbora imati 57 dana za kampanju, što je više nego dovoljno. Eventualni drugi krug izbora mogao bi da bude održan 14. maja“, ističu sagovornici Danasa iz SNS.

Kako je Danas ranije pisao, apsolutna većina u Predsedništvu i svi potpredsednici SNS su za to da Aleksandar Vučić bude kandidat ove stranke na predsedničkim izborima. Oni veruju da bi njihov stranački šef pobedio već u prvom krugu, dok bi isturanje svakog drugog kandidata bilo rizično. Većina nema primedbi na rad Tomislava Nikolića, ali su ubeđeni da bi njegova kandidatura u ovakvom rasporedu političkih domina mogla da bude kockanje sa sudbinom vlade.

Zorana Mihajlović, funkcionerka SNS, od aktuelnog šefa države očekuje da prihvati realnost i podrži Vučića kao zajedničkog kandidata za predsednika države. Ovim potezom Nikolić bi, rekla je juče Mihajlovićeva, ugasio i poslednju nadu opozicije koja igra na nejedinstvo u vladajućoj koaliciji. Ona ke istakla da su Ivica Dačić i Rasim Ljajić, kao članovi vladajuće koalicije, jasno rekli da neće podržati Nikolićevu kandidaturu.

Ni poslanik i član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović nema dilemu da kandidat naprednjaka treba da bude Vučić, jer je, kako kaže, on jedini sposoban da se izbori sa najprljavijom kampanjom koja nas čeka.

„Već dva meseca pričam da bi Vučić trebalo da bude predsednički kandidat, ne iz razloga što nekoga više ili manje simpatišem, nego se prosto radi o pitanju države. S obzirom na kampanju koja se priprema i protiv jednog i protiv drugog, a posebno ako dođe do drugog kruga, to tek mogu da zamislim tih 15 dana zastrašujuće kampanje koja će biti protiv našeg kandidata ko god to bio, objektivno se postavlja pitanje ko može to da iznese, i u ovoj situaciji to objektivno može samo Vučić“, smatra Vladimir Đukanović. On dodaje da je Tomislav Nikolić neko ko je odlično obavljao svoj posao, ali da je protiv njega vođena medijska haranga koja je dovela do toga da je na „pravdi Boga sada rejtingom takvim kakav jeste“. Đukanović navodi da će najviši stranački organi doneti procenu da li će Vučić, Nikolić ili neko treći biti predsednički kandidat.

Poput većine naprednjaka i socijalisti su nedvosmisleni – podržaće jedino Vučića kao zajedničkog kandidata, jer on obezbeđuje političku stabilnost. Sličnu poruku ovih dana poslali su i Bogoljub Karić, ali i Rasim LJajić. U ovim strankama očekuju i drugi krug razgovora sa liderom naprednjaka do kraja ove nedelje. Njihov jasan stav glasi – zašto bi se išlo u drugi krug kad Vučić može da pobedi u prvom.

Ima spekulacija, međutim, da aktuelni šef države nije odustao od namere da se bori za novi mandat, ali uprkos pokušajima juče nismo mogli da dobijemo bilo kakvu potvrdu ili demantij takve informacije iz Nikolićevog kabineta.

Dačić: Jedina logična odluka

Lider SPS Ivica Dačić pozdravio je odluku Predsedništva SNS da Aleksandar Vučić bude zajednički kandidat za predsednika. “To je jedino racionalna i logična odluka, jer se njegovom pobedom kao zajedničkog kandidata garantuje politička stabilnost Srbije u narednom periodu. Tim povodom sam za sutra zakazao sednicu Predsednistva SPS“, istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari