Vučić: Kažite koji je rok za prijem u EU 1Foto: Fonet

Srbija od Evropske unije samo želi da zna da li ima jasnu evropsku budućnost, i ako kažu „imate“, onda u redu, kažite nam samo koji je to okvirni rok, pa makar rekli to će biti u pet, 10 ili 20 godina, da se mi u skladu sa tim ponašamo, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, na konferenciji za novinare u Solunu, rekao da ne očekuje da EU da konkretan odgovor na to pitanje, ali da misli da je u redu da to čuju, „makar pronašli stotine onih u samoj Srbiji“, koji će odmah da mu zalepe neku vrstu političkog šamara.

Vučić je rekao da će večeras u Solunu imati susret sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, a potom putuje u Brisel, gde će se na ručku susresti sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, što će biti prilika da se „evropske stvari“ Srbije na još bolji način rasprave.

Prema njegovom mišljenju, sve primedbe koje se stavljaju Srbiji u ispunjavanju uslova na evropskom putu su, ustvari, izgovor za pitanje Kosova.

Ako se ne napreduje po pitanju Kosova, iz njihovog ugla, odjedanput, nigde ništa ne valja… I kada se pokreću te priče, one se uvek pokreću ili zbog toga ili zbog odnosa Srbije prema Rusiji, konstatovao je Vučić.

Kako je naglasio, to su dva ključna pitanja za EU, i ona treba da kaže Srbiji da je to tako.

Nemojte da nas držite u nečemu trećem, za koje znamo da niste time nezadovoljni tako kao što pričate, nego to koristite da biste u stvari dobili nešto od ove prve dve stvari, poručio je Vučić.

On je rekao da u odnosu prema EU „igra potpuno jasno, bez rukavica“ i da sve ovo govori da bi zaštitio građane Srbije, ali i da bi, istovremeno, „imao najčistije i najbolje moguće odnose sa EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari