Vučić: Kina nam je prijateljska zemlja, neću da kritikujem njihovu pomoć 1Foto: FoNet

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Kina izuzetno prijateljska zemlja Srbiji i da mu „ne pada na pamet“ da kritikuje kredite koja ta zemlja obezbeđuje sa razvoj infrastrukture kao navodno sredstvo za ostvarivanje političkog uticaja.

„Neću da kritikujem Kinu koja nam je izuzetno prijateljska zemlja. Zašta nam je Kina kriva, pa mi smo sami hteli da gradimo ovaj tunel i autoput“, rekao je Vučić na pitanje kako komentariše izjavu potpredsednika crnogorske Vlade Dritana Abazovića da EU treba da obezbedi sredstva toj zemlji kako bi vratila kineske kredite i „prekinula kineski uticaj“.

Vučić je rekao da je izgradnja infrastrukture veoma važno ekonomsko pitanje u vreme krize izazvane pandemijom, jer se tako diže stopa rasta i omogućava povećanje plata i penzija.

„Zamislite da mi gradimo puteve i zamolimo Kineze da nam dođu, urade najbrže moguće put i da nam daju njihove pare i ljude da se to završi. I oni to onda sve urade a ja kažem da oni to koriste za svoj uticaj. Pa valjda mi sami biramo sa kime ćemo da radimo? Nije banka kriva kada vam da kredit, to ste sami izabrali. Što ste tražili kredit od Kine?“, upitao je Vučić.

Komentarišući informacije da je podneo ostavku na mesto predsednika, koje su se pojavile na nekim društvenim mrežama sa navodno njegovog naloga, Vučić je rekao da je to verovatno šala povodom 1. aprila i dodao da „dokon pop i jariće krsti“.

Očekujem da rast srpske privrede u ovoj godini bude šest odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas kao odličnu vest to što je Svetska banka povećala prognozu ovogodišnjeg privrednog rasta Srbije za 1,9 procentnih poena, na pet odsto, ali je dodao da očekuje da će taj rast biti šest odsto.

„Odlična je vest, ali mi se nadamo da će rast biti veći od pet odsto. Mi se nadamo da će ići na šest procenata i to nam mnogo zavisi od građevinarstva“, rekao je Vučić novinarima nakon obilaska radova na auto-putu Preljina-Požega.

On je istakao da u građevinarstvu očekuje veliki napredak u odnosu na prethodnu godinu.

„Kada imate više od pet odsto rasta, onda nemate problema ni sa kakvim zajmovima, nema problema ni sa ‘helikopter parama’ koje se daju građanima, jer pet odsto rasta, je skoro 2,4 milijarde evra na godišnjem nivou, što znači da toliko novca možete da bacite u dobre infrastrukturne projekte i da se to ne vidi, jer neće porasti stopa javnog duga u odnosu na BDP. Tako zemlja stalno ide napred, a javne finansije su pod potpunom kontrolom“, rekao je predsednik Srbije.

Naveo je da Srbija nije imala problem sa preradjivačkom industrijom u prva dva meseca ove godine, te da će poljoprivreda biti najmanje na istom nivou kao i prethodne dve godine, koje je ocenio kao izvanredne po rezultatima koje je postigla ta privredna grana.

Istakao je da je bitno imati javne investicije tokom kovid krize.

„Morate da narodu da date više para, morate da gradite i imate više investicija da bi vam stopa rasta bila veća“, kazao je on.

Vučić je kazao i da je dobra vest što je u Srbiji više zaposlenih za 2,7 odsto, odnosno ukupno 2.248.036, a to je za oko 400.000 ljudi više nego pre deset godina.

On smatra da to što Srbija ima mnogo infrastrukturnih projekata koje realizuje uz pomoć kineskih zajmova i kineskih kompanije, ne predstavlja „krivicu“, odnosno uticaj Kine, kako to neki žele da prikažu.

„Mi smo ti koji biramo sa kime ćemo da radimo i od koga ćemo da uzimamo kredite“, kazao je Vučić, navodeći da se bori za najpovoljnije uslove za realizaciju infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Dodao je da su „fantastični“ infrastrukturni projeki urađeni u saradnji sa Kinom u Srbiji, ali i da se ta saradnja ne zasniva samo na tome, već da Srbija ima najbolje investitore iz Kine.

Vučić je ponovio da neće kritikovati Kinu zarad populizma, navodeći da je Kina izuzetno prijateljski nastrojena prema Srbiji, te da zbog Kine Srbija nikada nije imala nijedan problem.

Molio sam da se auto-put Preljina-Požega umesto 2023. godine završi u januaru sledeće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je molio kinesku kompaniju CCCC koja gradi auto-put Preljina – Požega da ga umesto po ugovoru 2023. godine završi u januaru ili februaru sledeće.

„Po ugovoru ova deonica bi trebalo da se završi 2023. godine, a molio sam da završe do januara ili februara sledeće godine“, rekao je Vučić.

Dodao je da će taj put „otvoriti kapije prema  Arilju, Ivanjici, Užicu, Zlatiboru, Novoj Varoši“, a da treba da se izgrade i tri obilaznice i petlja u Gornjem Milanovcu i Užicu, koja će biti skupa, i koštaće oko 15-20 miliona evra.

Vučić je rekao da je na putu Čačak-Požega izgubljeno mnogo života i da je trasa izmeštena kroz planinu Jelicu i Munjino brdo.

Najavio je da će u maju sa kompanijom CCCC pokušati da potpiše ugovor o izgradnji auto-puta Požega-Boljare, pa će iz Beograda do crnogorske granice moći da se stigne za 2,15 sati.

„To su tektonske promene u zemlji, ali radovi na auto-putu ne smeju da budu opravdanje da se ne popravljaju putevi i spremaju projekti za druge brze saobraćajnice ne samo ka Užicu nego i prema Čajetini“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, do septembra će krenuti i izgradnja obilaznice oko Užica, a počeće i kompletno renoviraje bolnice u Užicu, vredno 30 miliona evra.

Dodao je i da će gradnja auto-put Niš-Merdare početi u avgustu.

Vučić je precizirao da je u toku tenderska procedura, da se radi u partnerstvu sa evropskim partnerima i da je odobren i grant od 40,6 miliona evra na ukupnu cenu od 255 milona evra.

Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da je auto-put Preljina-Požega najteža deonica koja se do sada gradila u Srbiji i da ima dva najduža tunela od po 2.900 metara i 2.800.

On je rekao da „pre deset, dvadeset, trideset godina niko nije mogao da sanja da će se graditi takav auto-put, ali da se Srbija, zahvaljujući fiskalnoj konsolidacija vratila na mesto koje joj pripada“.

Dodao je da će to zapamtiti istorija ako neko nije sada spreman da pohvali.

Kineska ambasadorka u Srbiji Čen Bo rekla je da kineske kompanije u Srbiji nisu kasnile ni na jednom projektu zbog pandemije i da veruje da će i na toj deonici uložiti maksimalan napor da je završe u roku.

Gradnja auto-puta Preljina-Požega u dužini 30,9 kilometara na Koridoru 11 počela je u maju 2019. godine, vrednost radova je 450 miliona evra,  izvodjač je kineska kompanija CCCC (Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani), a rok za završetak je 36 meseci.

Deonica Preljina – Požega, ukupne dužine 258 kilometara, nastavak je projekta izgradnje auto-puta Beograd – Južni Jadran.

Skoro trećinu trase na budućem auto-putu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli: tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Auto-put od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd – Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

Deonica Preljina – Požega će povezati Čačak, Lučane i Požegu sa Moravskim koridorom koji će spojiti Koridor 11 sa Koridorom 10.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari