Vučić: Kompromisno rešenje za Kosovo je jedino moguće, šta je kompromis – ne znam 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Po pitanju Kosova, „kompromisno rešenje je jedino moguće. Kada me pitate šta je to kompromis – ne znam ali svi zajedno do toga moramo da dođemo. Ako ne ostavićemo problem generacijama koje dolaze“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja u Narodnoj skupštini Srbije.

Podnoseći narodnim poslanicima izveštaj o nedavno održanom sastanku u Briselu povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je preneo delove razgovora njega i kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa zvaničnicima EU Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom.

„Jedina tema kosovske strane tokom dijaloga u Briselu bila je -kada ćete da priznate nezavisnost Kosova. Kurti mi je pet puta ponovio „kada“ a onda sam ja zaista mirno rekao – pa nikada“, naveo je Vučić.

Ovo su narodni poslanici pozdravili su dugačkim aplauzom, na šta je predsednik rekao da je „situacija mnogo teža i ozbiljnija“ od ovakvih dosetki.

Nastavljajući prepričavanje delova razgovora Kurtijem, Vučić je istakao da mu je kosovski premijer rekao da je „Bajden rekao da to mora tako“ tražeći da Srbija prizna nezavisnost, na šta je Vučić odgovorio, kako sam kaže „ja sam čoveče to prošao u Beloj kući i ni tamo nisam pristao na to, a ne da me ti Kurti ovde u Briselu nateraš na nešto na šta neću da pristanem“, istakao je Vučić što je ponovo propraćeno aplauzom.

Onda je nešto ozbiljnijim tonom poručio narodnim poslanicima da ne treba da se raduju zamrznutom konfliktu.

„Problem koji vidim kao predsednik Srbije je što ne vidim kako bi to kompromisno rešenje izgledalo, niti vidim nameru kod druge strane da uopšte raspravlja i razmišlja o kompromisu. Kod njih se sve svede na napade i optužbe. Neću da vam govorim da su pomenuli tužbu protiv Srbije za genocid. Kao da je citirao Mila Đukanovića ili je Đukanović citirao Kurtija. Rekao sam im da podnesu tu tužbu da vidimo šta ćemo da uradimo“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se obraća narodnim poslanicima u Skupštini Srbije na petoj posebnoj sednici kako bi ih obavestio o toku pregovora Beograda i Prištine.

Vučić je svoj govor započeo nakon aplauza narodnih poslanika uz reči da „nije vreme za svečarsko raspoloženje ni za prevelika očekivanja koja nisu u skladu sa realnošću koja nas okružuje“.

Pre predstavljanja izveštaja koji su na dnevnom redu, Vučić je rekao da postoji „jedan suštinski odgovor“ na pitanje „šta je to što još možemo da uradimo“ kako bi sprečili masovni odlazak srpskog naroda sa Kosova i Metohije i poboljšali njihov položaj, naglasivši da poretpostavlja da „narodni poslanici skupštinske većine teško mogu da se saglase“ sa tim odgovorom.

„Nije nam potreban zamrznut konflikt. To što je nama lepo dok održavamo taj statu quo i sedimo u kafićima i restoranima po Beogradu, našem narodu u enklavama na Kosovu nije baš do toga, oni žive neuporedivo teže. Zato pregovori i razgovori postoje da bismo mogli da dođemo, bilo kada u budućnosti, do kompromisnog rešenja. Ako ne dođemo do kompromisa, neko može da odmrzne taj konflikt, a onda nije pitanje ko ima više oružja, već ko ima pravo da nečiju decu vraća u sanducima“, istakao je Vučić.

Vučić: Kompromisno rešenje za Kosovo je jedino moguće, šta je kompromis – ne znam 9
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

On je naglasio i da je pitanje ko će politički postati „jači“ dok prolazi vreme a pitanje Kosova se ne rešava.

„Pre svega zbog činjenice da zapadne sile svoj stav o KiM neće promeniti. Oni će se zalagati za nezavisno Kosovo, ili iz našeg ugla za secesiju Kosova od Srbije, po svaku cenu“.

Na dnevnom redu je Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u periodu od maja 2019. do juna 2021. kao i Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od maja 2019. do 15. juna 2021.

Oba izveštaja podnela je srpska Vlada, ali ih poslanicima i javnosti predstavlja predsednik Srbije.

U izveštaju je navedeno ko je sve učestvovao u dosadašnjim pregovorima, o kojim temama se razgovaralo i šta je do sada implementirano.

Predstavljajući izveštaj, Vučić je govorio o svim projektima koje je Srbija finansirala na Kosovu i različitim dotacijama i oblicima pomoći za Srbe na KiM.

Predsednik Srbije naveo je da je Srbija u prethodnim godinama izdvajala iz budžeta u proseku 500 miliona evra za pomoć Kosovu i Metohiji.

Nakon Vučićevog obraćanja, za reč su se javili Milovan Drecun, narodni poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Muamer Zukorlić, ispred poslaničke grupa Stranka pravde i pomirenja SPP – Ujedinjena seljačka stranka USS, Šaip Kamberi, šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka, kao i Dragan Marković Palma, narodni poslanik i predsednik stranke Jedinstvena Srbija.

Reč su dobili i Balint Pastor, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, Ivica Dačić, ispred poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije, Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS, Vladan Glišić, samostalni narodni poslanik kao i Nadije Bećiri, poslanica Ujedinjene doline – SDA Sandžaka, koja se obratila na albanskom jeziku.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić obavestio je poslanike da će sednica trajati i posle 18 sati kako bi bilo dovoljno vremena za pitanja i raspravu a kasnije i glasanje o usvajanju izveštaja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćao se narodnim poslanicima na temu Kosova i ranije, prvi put u svojstvu predsednika to je učinio u maju 2019. godine kada je rekao da Srbija nema vlast na Kosovu i da treba prestati sa obmanjivanjme javnosti po tom pitanju.

Njegov govor tom prilikom trajao je nešto duže od tri sata.

Očekivanja stručne javnosti u susret ovom obraćanju nisu bila velika, odnosno kako su sagovornici Danasa ranije rekli, ne očekuju da će čuti „nešto epohalno“ u vezi sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, već da će obraćanje više ličiti na sednicu Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Deo javnosti pita se i da li će Vučić danas oboriti rekord od šest sati govora u Narodnoj skupštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari