Foto: Kabinet predsednika

Sastanak je održan na brodu kojim su se visoke zvanice vozile iz Jelisejske palate ka ostrvu Segan, na kojem je organizovan Samit o klimatskim promenama „Jedna planeta“.

Razgovarali smo u četiri oka o svim najvažnijima bilateralnim pitanjima, o evrospskom putu Srbije i njegovoj podršci našoj zemlji na tom putu i naravno o konkretnimm pitanjima i projektima, rekao je Vučić novinarima.

Vučić je naveo da su razgovarali i o koncesionom ugovoru na 25 godina za aerodrom u Beogradu i podsetio da su sve ponude predate, a da će se 25. decembra znati kakve su ponude, uz ocenu da je reč o otvorenoj i transparentnoj proceduri.

Predsednik Makron je rekao, dodao je Vučić, da se i kroz sve te aktivnosti francuskih kompanija vidi značajan i povišeni interes Francuske za našu zemlju.

Obojica su, kako je naveo, konstatovali značajan rast u trgovisnkoj razmeni, posebno izvoz Srbije, zahvaljujući francuskim firmama koje zapošljavaju sve veći broj ljudi u Srbiji. Izvoz Srbije raste 17,8 odsto, ukupno je je 11, 3 odsto veća trgoviinska razmena u prvih deset meseci.

Predsednik Makron je obavestio predsednika Vučića da će posetiti Srbiju pre leta 2018. godine.

To je veoma važna vest za Srbiju, istakao je Vučić i dodao da je francuskom predsedniku rekao da ga neće nigde tako dobro i lepo dočekati kao u Srbiji.

Aleksandre, dolazim sigurno pre leta u Srbiju, preneo je njegove reči srpski predsednik.

Vučić je rekao da je zadovoljan razgovorima sa šefovima država i vlada i da se susreo sa premijerom Luksemburga Ksavijerom Betelom i austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom.

Razgovarao je sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevom i najavio da će, na njegov poziv, na proleće posetiti tu zemlju.

Ukazao je i na razgovore sa predsednicom Švajcarske, kao i premijerkom Norveške koja mu je prenela da je imala uspešne razgovore nedavno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Takođe, dugo, dugo, rekao bih više od pola sata, razgovarao sam hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, o čemu neće biti saopštenja, bio je to civilizovan i pristojan razgovor, postoje stvari u kojima smo saglasni i u kojima, razume se, nismo saglasni, rekao je Vučić.

Samit je bio dobra prilika za susrete i razgovore sa mnogim svetskim liderima, uključujući one iz zemalja Afrike i Azije.

Vučić jeo cenio da je u ovom trenutku Makron jedan od dve najvažnije političke figure u Evropi i uticajan u svetu.

Angela Merkel i Makron su ključni lideri EU, Makron je čovek koga slušaju, veoma poštovan i svi su zahvalni na tome što pomaže da se planeta održi u životu, rekao je Vućić i dodao: Pola Amerike je došlo da ga pozdravi poput Blumberga, Švarcenegera, Bila Gejtsa, Šona Pena.

Prema oceni Vučića, Samit je veoma značajan za ceo svet, ali i posebno za Srbiju, budući da je naša zemlja bila pogođena poplavama i sušom.

Ovde je reč o našoj budućnosti. To su velike i važne stvari, zaključio je Vučić.